Фестивал на Палићу 27. пут од 12. до 18. септембра

БЕОГРАД: Програм 27. издања Фестивала европског филма на Палићу, који ће бити одржан од 12. до 18. септембра, представљен је у биоскопу “Фонтана”.
palic festival
Фото: palicfilmfestival.com

Током седам дана биће приказано 70 дугометражних и 60 краткометражних експерименталних филмова у 15 различитих селекција и програмских целина.

Главни такмичарски програм чини 12 европских остварења, а на свечаном отварању, 12. септембра, премијерно ће бити приказан нови домаћи филм “Име народа” Дарка Бајића, у продукцији “Зиллион филм” Лазара Ристовског.

У биографској драми пружен је портрет Светозара Милетића, значајног политичара, адвоката и градоначелника Новог Сада, чији споменик се налази у центру “Српске Атине”.

Главну улогу тумачи Љубомир Бандовић, а екипу филма чине и Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, по сценарију Мирослава Витезовића и тима сарадника.

Овогодишња добитница награде “Александар Лифка”, за изузетан допринос европској кинематографији, у категорији страних стваралаца је мађарска редитељка Илдико Ењеди, која је за свој последњи филм “О телу и души” добила Златног медведа на фестивалу у Берлину.

У категорији стваралаца из Србије, за ову годину највећу награду фестивала на Палићу добила је наша чувена глумица Мирјана Карановић.

Италијанска редитељка и монтажерка Сара Фгаиер лауреат је овогодишње награде “Ундергроунд спирит" коју фестивал додељује за изузетан рад на пољу независног филма, и за јединствен приступ филмском језику.

Дирекција фестивала нагласила је да ће филмске пројекције бити организоване први пут у историји ван простора легендарне Летње позорнице, односно у биоскопима “ЕуроЦинема” и “Арт биоскоп Лифка” у Суботици, као и “Абазија” на Палићу.

Радослав Зеленовић, директор фестивала, истакао је да се фестивал мора одржати у пуном капацитету, што је доказ да се и у овако компликованим условима услед Цовида 19 може десити тако значајна филмска смотра каква је на Палићу.

Ненад Дукић, селектор Главног такмичарског програма подвукао је да у самој организацији држе све под контролом током ванредних околности и веома тешке ситуације, а тако велики фестивали као Кан или Карлови Вари нису одржани, док је Сарајевски филмски фестивал био само онлине.

“Како је Емир Кустурица говорио - “Нема кина без мрака”, тако исто нема фестивала без публике, и зато реализујемо Палић искључиво са филмским љубитељима у сали”, рекао је Дукић и објаснио да ове године на репертоару је релевантан програм остварења приказаних до Берлинала у фебруару, а да су нови наслови у Венецији иначе са тек два позната аутора.

Главни програм нуди и нови пројекат “Пинокио” италијанског режисера Матеа Гаронеа (“Гомора”, “Ријалити шоу”, “Догман”), “Со од суза” француског синеасте Филипа Гарела, “Шарлатан” пољске редитељке Агњешке Холанд.

Осим тога, немачки режисер Кристијан Пецолд биће присутан са драмом “Ундин” (награда критике ФИПРЕСЦИ и Сребрни медвед за најбољу глумицу на Берлину 2020), контраверзна “Наташа”, један од филмова обимног пројекта ДАУ руског редитеља Иље Хржановског, док из званичне селекције неодржаног Канског фестивала стиже пољско-шведски наслов “Зној” Магнуса Вон Хорна.

На Палићу ће бити приказани и филмови “Дивља земља” данске редитељке Јеанетте Нордахл, “Валан” Беле Баготе, “Нада” Марие Схдахл из Норвешке, и “18% сивог” Виктора Чучкова из Бугарске.

Фестивал ће 18. септембра, ван конкуренције, свечано затворити “Хотел Београд” Константина Статскија, где играју Милош Биковић, Љубомир Бандовић, Срђан Жика Тодоровић, Миодраг Радоњић.

Мирослав Могоровић, програмски директор фестивал и Илија Татић, извршни продуцент, представили су и такмичарску селекцију програма “Паралеле и Судари”.

Могоровић је нагласио да је ове године тежиште на женским ауторима, док је Татић истакао да је 130 наслова на Палићу прави филмски маратон у седам дана и наставак културног живота у Србији, јер ова смотра није стала са радом 27 година, што је права реткост.

У овој селекцији налази се и други домаћи филм “Сутра је још увек јули” Дејана Влаисављевића Никта, “Матер” хрватског редитеља Јуре Павловића, “Убиј, па напусти град” (Мариусз Њилцзyńски, Пољска), “Слушкиња” (Кристина Сиволап, Украјина), аустријски филм “Краљевско плава” Динка Драгановића, и многи други.

Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију главна су признања, а жири критике доделиће награду за најбољи филм из селекције “Паралеле и судари”, ФИПРЕСЦи жири за најбољи филм, а биће додељена и Горки лист награда публике.

Фестивал играног и документарног европског филма подржали су Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица и многи партнери.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести