Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози у септембру у Новом Саду

Ново, девето издање међународног фестивала савремене визуелне уметности Дунавски дијалози одржаће се од 7. до 28. септембра у Новом Саду.
ф
Фото: Промо

На почетку јесење излагачке сезоне већ девети пут новосадска Галерија Бел арт окупља наше и уметнике из света како би кроз међусобни дијалог представили најактуелнија збивања у визуелној уметности подунавског региона. У више галеријских простора у граду паралелно ће се одвијати разноврсни програми. После представљања изложби 7. и 8. септембра фестивал ће другог дана фестивалан на Тргу Проте Михалџића у Петроварадину отворити мултимедијални уметник Владимир Копицл. Тема овогодишњих Дунавских дијалога је “Друштво и уметност у околностима изнуђене реалности” па је то и оквир за централну изложбу манифестације која ће бити отворена у Музеју савремене уметности Војводине 7. септембра, као и међународну конференцију дан касније.

Централну изложбу су заједнички конципирали Венелин Шурелов, уметник и кустос из Бугарске и Сава Степанов, ликовни критичар и уметнички директор фестивала. Поставку чине радови пет аутора. Новим технолошким поступцима Ана Првачки из Немачке и Антони Рајзеков из Бугарске су посвећени теми пандемијске кризе и њеног утицаја на свакодневни живот; бугарски аутор Венелин Шурелов и Ана Васов из Аустрије указују на шаблонизацију човековог живљења у условима умрежених капиталистичких, технолошких и других задатости данашње (изнуђене) реалности, док се новосадски уметник Стеван Којић у својим компјутерски системима посвећује екологији стварањем електронско-биолошких синтеза.

У основи овог фестивала је настојање да се омогуће директни контакти српских уметника са ауторима из земаља подунавског региона. За ово издање кустоскиње Надежда Џакова из Бугарске и Славица Попов из Србије су одабрале по три уметника - настојећи да изнађу праве комбинације њихових концепата како би добиле одређену информацију о њиховим сличностима и разликама али и о способности уметности да буде универзални одговор на импулсе кризног света и времена у коме живимо. Првог дана фестивала, 7. септембра изложбом у СУЛУВ-у представиће се Сашо Стоитзов и група ДиСтруктура, у Малом ликовном салону излагаће Лудмил Лазаров и Ана Вртачник, а у галерији Бел арт Јавор Костадинов и Моника Сигети.

Дунавски дијалози и Галерија Бел арт од 2016. сарађују са Јеца галеријом у Темишвару, граду који ће после Новог Сада, 2023. бити европска престоница културе. У уметничком дијалогу у духу основне идеја Фестивала.представиће се шест аутора из ова два града које су одабрале кустоскиње Диана Маринку и Сања Којић Младенов. Уметнице Оана Паула Вајнер и Аница Вучетић за простор у коме ће представити свој рад одабрале су Велики ратни бунар на Тврђави, уметнички дијалог Андрее Медар и Данице Бићанић одвијаће се у Подземним војним галеријама на Тврђави, а Лилиане Мерћоју Попа и Драгана Војводића на Тргу Проте Михалyића у Петроварадину. Кустоска намера је да се идентификују тачке случајности, ковергенције или супротстављања између индивидуалних уметничких сензибилутета и језика. Ови „уметнички дијалози” намећу „проширено” деловање, ново и другачије сагледавање, откриће другачије перцепције и контекстуалне позиције уметничког дела у свакодневној збиљи, наводе организатори.

Ове године самосталном поставком уГалерији Културног центра Новог Сада представиће се Каролина Мудрински Паланачки, новосадска уметница која се током свог досадашњег рада афирмисала као сциенце хибридс аутор. Њена уметност садржи базичну научну подлогу а такво интересовање је стекла од оца који је истакнути математичар. Њена инсталација представља покушај визуелизације математичке теорије којом се објашњава однос и међусобно деловање дводимензионалног и тродимензионалног простора те сагледавање и предочавање односа бесконачног и коначног простора у уметничком изразу.

Фестивал као и сваке године прати и међународна конференција, 8. септембра у МСУВ, на којој ће учесници разматрати могућност адекватног уметничког одговора актуелном свету. Епохална криза и напетост света је узрокована деловањем „бесног капитализма” јер су велике корпорације и њихови власници читав свет претворили у властити ресурс - једнако (зло)употребљавајући људе и природу - ни једног тренутка не марећи за судбину и будућност читаве популације- указују организатори фестивала. На конференцији се трага за адекватном реакцијом и одговором уметности. Модераторка конференције је Весна Латиновић, а учествују: Сања Којић Младенов, Сава Степанов, Славица Попов, Наташа Теофиловић, Светлана Младенов, Ивана Сремчевић Матијевић као и страни кустоси и уметници из Бугарске, Румуније, Јапана, Грузије, Сингапура, Јужне Африке. Остварена је и сарадња са једним од најзначајнијих светских фестивала медијске уметности Арс Електроником у Линцу, те ће програм Дунавских дијалога чинити посебну  „Башту Нови Сад” (Нови Сад Гарден), а међународна конференција ће се путем мрежи патнера уживо емитовати на свим континентима.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести