Фото-цртежи Биљане Јевтић у Галерији Мост

НОВИ САД: У Галерији “Мост” Завода за културу Војводине данас у 18 часова биће отворена изложба фото-цртежа новосадске уметнице мр Биљане Јевтић.
izlozba
Фото: Biljana Jevtić, Oko

Поставку под називом “Ла-будно око / јин – јанг” употпуниће видео пројекција/презентација ДВД видеа-каталога: Цртежи/Drawings 1995 - 2015 која чини целину уметничког пројекта Биљане Јевтић и представља ретроспективу њене дводеценијске уметничке активности посвећене цртежу. Изложбу ће отворити академски сликар Данило Вуксановић.

У опусу Биљане Јевтић цртеж више од две деценије представља и средство израза, и медијски експеримент, и магијску праксу, наводи Миодраг Даниловић, историчар уметности.

Како је даље навео, као средству израза она му приступа на изворан начин, враћајући се суштинским вредностима у елементарном грађењу ликовне представе: трењу подлоге и материје, каквоћи и карактеру потеза, гестуалности, градњи ликовних знакова и амблема који структурално и симболички оцртавају митске матрице запретене у хаотичном вртлогу данашњице.

С ове изложбе Даниловић издаваја свијени врат беле, грацилне птице, онеобичен накнадним цртачким интервенцијама који се претвара у кружну, окуларну форму, или Ла-будно око, стварајући у чину мултиплицирања асоцијације на непрекидно кружење моћног, незаустављивог тока заданог кроз дијалектичко садејство мушког и женског принципа.

Сагледан, пак, из једне другачије перспективе, овај мотив се може показати и као Ла-б(л)удно око, носећи у себи конотацију телесног и еротског спајања полова заданог у митском сижеу Леде и Лабуда. Последица овог спајања је креација, пробој, могућност целовитијег и згуснутијег виђења, које је кратког трајања, али дубоких увида.

Биљана Јевтић (Горњи Милановац, 1973) дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду (графички дизајн), у класи проф. Бранислава Добановачког а потом и магистрирала (цртање) са радом “Поетизација сећања на митско” у класим проф. Бранке Јанковић Кнежевић.

Члан је СУЛУВ-а, и УЛУС-а од 2009. Ликовни језик истражује и у другим медијима - концептуалној уметности (воко - визуелна поезија), фотографија, видео, инсталација. Од 1995. је реализовала 18 самосталних изложби, учесник је преко стотину колективних изложби, 10 видео фестивала/презентација, и преко 30 ликовних колонија у земљи и иностранству. Доценткиња је на Департману ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду.

Изложба ће бити отворена до 17. маја.

Н. Попов 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести