Галерија СУЛУВ: Десет призора са Западног Балкана Ане Ивић

НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 19 часова отвара се изложба цртежа „Десет чувених призора са Западног Балкана" академске сликарке Ане Ивић.
suluv
Фото: Ana Ivić, Srebrenica, olovka u boji na papiru, 2015.

Ауторка се определила за пејзаже, али стилизоване сведене на знак, преображавајући у цртеже крајолике које је налазила на фотографијама у новинама или на интернету. Они посматрача, како објашњава воде кроз лепи регион тзв. Западног Балкана, уљуљкујући га у заводљиви мир и тишину безличних предела, архетипских „брда и долина" иза којих се крију бајке, митови и легенде. Ипак, као у свим бајкама, и из ових крајолика вребају скривене поруке, слојевита значења, а извор су им често изненађујуће сурови догађаји, објављени кроз називе радова: Сребреница, Перућац, Митрово Поље...

Идеја ауторке је да препусти посетиоцима изложбе да топониме сместе у историјски, културолошки, морални контекст желећи да кроз интимни доживљај одабраних предела проговори о објективним, јавним догађајима и њиховим последицама, да кроз интимни чин посматрања цртежа ангажује појединца који се стихијски одупире било какавом социјалном ангажовању.

Ана Ивић (1977) завршила је Факултет ликовних уметности у Београду 200 Учествовала је на преко тридесет групних и приредила тринаест самосталних изложби у Новом Саду, Београду, Тузли, Зрењанину, Смедереву, Вршцу, Трстенику, Панчеву, Солуну. Добитниик је две награде за цртеж (Другог бијенала цртежа Србије, Панчево, 2009. и Галерије 107, Београд, 2010).

Члан је УЛУВ-а од 2008. и УЛУС-а од 2009. године. Изложба ће трајати до 22. марта. 

Н.П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести