Гојковић: Форум словенских култура показао виталност

НОВИ САД: Седница Управног одбора Форума словенских култура, који има за циљ очување и развијање културних вредности, традиције и садржаја које деле земље словенског говорног подручја, одржана је данас у Новом Саду, европској престоници културе 2022, саопштили су из Министарства културе и информисања.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, која председава Форумом, пожелела је добродошлицу у Нови Сад свим делегацијама учесницима Форума и истакла значај данашње седнице у томе што показује нашу одлучност и снагу културе, баштине и стваралаштва, у превазилажењу последица и ограничења која нам је наметнула пандемија Корона вируса.

"Током овог великог искушења за читав свет, култура је потврдила свој изузетно велики значај тиме што је као душевна храна бодрила људе када је било најтеже. Истовремено, култура даје суштински подстицај укупном будућем развоју, првенствено кроз креативну економију. Додатна вредност је и то што се наша данашња седница одвија у Европској престоници културе, Новом Саду. То на најбољи начин сведочи о доприносу наше организације и словенских култура континенталном, па и глобалном културном богатству, и привржености дијалогу култура", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је Форум показао виталност и упорност у суочавању са изазовима и да се те врлине заснивају на јасном уочавању вредности рада наше организације, на духовном и материјалном плану, кроз јачање веза у области културе на читавом словенском простору.

Министарка је указала да је посебно важно препознати да се нашим данашњим радом учвршћује континуитет и јача посвећеност циљевима Форума словенских култура.

Она је нагласила да се председавање Србије није задржало само на одржавању постојећег нивоа рада у оквиру значајних пројеката и програма у бројним областима културе, што је већ само по себи било изазов, већ да је уложен посебан напор да се у датим условима стратешким приступом додатно унапреди рад Форума и учини препознатљивијим на ширем међународном плану.

"Тиме ћемо отворити пут да словенске културе у складу са својим огромним потенцијалом дају пуни допринос глобалној бољој будућности, узајамном разумевању и поверењу, кроз поштовање светске баштине свих народа и инспирацију коју дијалог увек даје стваралаштву", рекла је Гојковић.

Управни одбор Форума словенских култура усвојио је Стратешки план за период 2022-2027. којим се унапређује будући рад Форума у области пројеката, програма, интензивирања сарадње са другим међународним организацијама у циљу афирмацију улоге Форума као центра нових партнерстава и Годишњи програм рада за 2022. годину са финансијским планом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести