Гојковић: Нема санкција за уметнике

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић говорила је у емисији ''Културно. '' на Танјуг телевизији о санкцијама руским уметницима у земљама Западне Европе, улагањима Владе Србије у културу и привлачењу страних инвестиција у филмској индустрији у Србији.
g
Фото: Tanjug

Гојковић је рекла да је "импресионирана одлуком Владе Србије да једно од стратешких улагања буде у културу", као и да је издвајањем 1,2 одсто буџета у овако тешким временима "достигнут европски замишљени ниво".

Убеђена сам да ће сваке године бити све више новца за културу...Људи кад имају путеве, фабрике, лакше се запошљавају одлучују да остану у свом месту. Сада се појавила потреба за отварањем културних центара и биоскопа, приметила је министарка.

Гојковић је истакла да је поносна што је својевремено као градоначелница иницирала, а као министарка дочекала да Нови Сад постане Европска престоница културе 2022. године, као и што ће 2023. Чачак постати прва национална престоница културе.

Именовање Чачка представља "прву децентрализацију културе на делу", а Гојковић очекује да ће то помоћи да у граду буде унапређена културна инфраструктура са издвојених 300 милиона динара.

Имаће привилегију да годину дана креирају важне културне програме. Циљ нам је да у 2023. читава Србија оде бар једном у Чачак, али и Европљани, рекла је Гојковић.

Министарка културе је истакла да је задовољна што је Србија привукла стране инвеститоре у филмску индустрију, који се враћају са новим пословима јер су презадовољни условима и "важно је што имају овде сигурност".

Странци доносе новац овде, али ми и нашима дајемо посебну помоћ и подстицај. Зато имамо и овакав бум серија. На телевизијским програмима не знате више шта да гледате. Њима држава до 2012. ништа није помагала. То није политички маркетинг. То је тако, навела је Гојковић.

Холивудског глумца Џонија Депа који је "пожелео да буде српски држављанин и више пута је овде снимао филмове", Гојковић је изненадила предложивши му да код нас премијерно "направи изложбу слика", пошто је из једног интервјуа сазнала да ради портрете.

Он се одушевио. Сада је идеја, ако успемо, видећемо, појављују се нови проблему у свету, можда да се оствари као посебан догађај у оквиру Октобарског салона...Њему се допала идеја да се открије његова нова димензија и обећао је да ће то бити Београд, рекла је Гојковић.

Како је рекла, била је пријатно изненађена избором Ане Ђурић Констракте да с песмом "Ин корпоре сано" представља Србију на "Песми Евровизије".

Признавши да није могла да погоди ко ће победити, Гојковић је рекла да ју је избор Констракте зачудио "знајући за шта већина грађана може да гласа...а ово је нешто потпуно другачије".

Упитана да прокоментарише протеривање руских уметника из Западне Европе поводом сукоба у Украјини, Гојковић се присетила да јој је легендарна глумица Мира Бањац, кад ју је била звала да јој честита рођендан, саветовала да се уметницима ништа не забрањује.

Гојковић је рекла да би и Западу поручила "да нема санкција" за руске уметнике.

Министарка културе је изразила и уверење да ће Филмски центар Србије "решити галиматијас" око снимања филма "Кошаре", пошто је реч о "једној од битних тема за нашу новију историју".

Ми имамо тај дуг и према народу али и људима који су бранили Србију у тешким временима НАТО агресије. До 2012. године није смело да се прича о Кошарама. Многи нису знали да се десила битка на Кошарама, приметила је министарка.

Гојковић је додала да јој је "драго да се јављају аутори који желе да снимају фимове на важне националне теме".

Према њеним речима, у јулу би требало да почну радови на пренамени некадашње Железничке станице у Београду како би до краја 2023. године овде могао да буде отворен пресељени Историјски музеј Србије.

Приметивши да је стара термоелектрана "Снага и светлост" у Београду "у доста лошем стању али фасцинантно изгледа", Гојковић је рекла да је добра идеја да ту буде Музеј Николе Тесле и да постане центар посвећен науци.

Гојковић је рекла да је писала супрузи емира Катара са идејом да током Светског првенства у фудбалу овде буде приређена изложба о Тесли и да су "пре неколико дана добили писмо да прихвата идеју", што значи да ће Србија бити представљена "на најбољи могући начин".

Упитана о својим очекивањима након избора, Гојковић је одговорила: "Изузетно би волела, била би ми част и комплимент да наставим овај мандат".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести