ГОЈКОВИЋ ПОСЕТИЛА ТОПОЛУ: Посвећени смо УНАПРЕЂЕЊУ КУЛТУРНИХ САДРЖАЈА у Србији

ТОПОЛА: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Топола, где је са руководством општине и Задужбине Краља Петра I разговарала о пројектима санације културних објеката, а у циљу заштите културног наслеђа Србије.
s
Фото: FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/ bg

Министарка је том приликом рекла да је обавеза свих нас да бринемо о очувању и неговању богатог културног наслеђа и нагласила да је Министарство посвећено политици децентрализације, унапређењу културних садржаја широм Србије и обнови објеката културе. Гојковић је посетила цркву Пресвете Богородице у склопу комплекса Карађорђевог града, познатију као Карађорђева црква, саграђену као задужбина Карађорђа Петровића, која има важан историјски значај. Такође, посетила је и Задужбину краља Петра I и Цркву Светог Ђорђа на Опленцу и разговарала са руководством општине о даљим корацима сарадње и подршке Министарства раду Задужбине.

"Веома сам задовољна састанцима са представницима локалне самоуправе. Имали смо конструктивне разговоре о наредним корацима усмереним на заштиту културно-историјских споменика, унапређење културних програма, а тако и туристичког потенцијала Тополе и читавог овог краја" додала је Гојковић. Министарка је рекла да је неопходно да се уради свеобухватна студија коју ће спровести представници општине Топола, а да се потом у тај посао укључи Републички завод за заштиту споменика културе, чији стручњаци су већ упознати са стањем споменика културе од великог значаја за нашу државу и читавог комплекса.

"Важно је да видимо колика финансијска средства би била потребна и шта је најважније, односно од чега кренути да би оно што што овде постоји вековима оставили и нашим поколењима у правом стању, рекла је министарка и додала да постоје проблеми са клизиштима, пукотинама, влагом која полако уништава културна наслеђа - фреске, посебно у цркви Пресвете Богородице" казала је Гојковић.

Гојковић је да је тај пројекат од изузетне важности за Републику Србију, за идентитет нашег народа и превазилази оквире једног министарства. Она је напоменула да је Министарство културе последњих година показало да је посвећено политици децентрализације и унапређења културних садржаја широм Србије, улагањем у очување културног наслеђа, као и обнову домова културе, галерија и музеја. Нагласила је да ће се са том политиком наставити и у наредном периоду. За пројекте у општини Топола Министарство културе је последњих неколико година обезбедило више од 41 милион динара, а реч је о више од 30 пројеката углавном у циљу очувања, конзерваторских и других радова на установама или споменицима културе.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести