Гојковић у Јагодини: За реконструкцију Музеја 340 милиона

ЈАГОДИНА: Потпредседица Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је данас Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини и поручила да је због великог значаја ове установе, Министарство културе и информисања за његову потпуну реконструкцију и доградњу анекса определило близу 340 милиона динара, и да су сада коначно створени адекватни услови за чување и излагање вредне збирке од преко три хиљаде дела.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

"Успешна реализација изузетно важног пројекта реконструкције и доградње Музеја наивне и маргиналне уметности један је од најбољих доказа одговорне и стратешки промишљене културне политике коју води наша држава. Она се препознаје и у никада већем буџету за културу, као и у великом броју обновљених и изграђених установа и институција", нагласила је Гојковић и додала да се огледа и у процесу децентрализације културног живота и равномерне доступности културних садржаја свим грађанима, али и у доношењу низа системских закона из области културе.

Гојковић је нагласила да све ово, као и активности и програми бројних музеја, галерија, позоришта и других установа широм Србије, говори да наша земља има велики потенцијал и има шта да понуди и својим грађанима и на међународном плану.

"Овај обновљени музеј, његова поставка и фонд, као и јасна визија рада, у потпуности се уклапају у једну лепу слику културне сцене Србије, пуну живих боја, мотива и облика, баш као што су и дела која су пред нама, закључила је Гојковић.

Гојковић је истакла да је овај Музеј по много чему јединствена и специфична установа културе на овим просторима чија јединственост не лежи само у чињеници да је ово музеј посвећен наивној уметности, која је своју афирмацију доживела тек у 20. веку, за разлику од већине других уметничких области, већ да му је посебност и у томе што се његов највећи и централни излагачки простор налази у Јагодини, изван, условно речено, великих културних центара.

"Намерно кажем "условно", имајући у виду да је у свету културе и уметности подела на велике и мале средине погрешна. У култури се величина мери оригиналшћу, снагом израза и кративношћу, не простим бројевима. Тамо где култура припада свима, она то место чини великим", подвукла је Гојковић.

Гојковић је рекла да ће то, уз недавно отворени Салон Ото Бихаљи Мерина у Београду, који је у саставу овог музеја, додатно појачати капацитете и доступност овог вида стваралаштва, који је један од најбољих представника наше културе на међународној сцени.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести