Гојковић: Уметност и култура у образовном систему

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је надлежном скупштинском одбору представила извештај о раду свог сектора за период од новембра прошле до јануара текуће године, а изнела је и предлог да се кроз обавезни систем образовања више пажње посвети уметности и култури било кроз посебан предмет или посете институцијама културе.
Maja Gojković  foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Председница Одбора за културу и информисање Сандра Божић похвалила је веома детаљан и исцрпан извештај рада на шта је Гојковић истакла да је то заслуга и њеног тима у преданом раду на стварању тог документа.

"Буџет Министарства за културу је увећан за 10%, што је веома необично у доба пандемије", напоменула је Гојковић.

Она је подвукла да је управо култура у времену вируса ковид 19 свакако најугроженија од свих других сектора и да су живи стали у последњих годину дана.

"Обишла сам велики број градских општина по Србији, јер култура не живи само у два велика града као што су Београд или Нови Сад, већ свуда по нашој земљи. Децентрализација је неопходна не би ли и мање средине имале своје музеје, галерије, позоришта и слично", објаснила је Гојковић.

Министарка је подсетила на важан пројекат који се тиче завршетка радова на установи какво је Народно позориште Суботица.

"План је да театар у Суботици има апсолутно најсавременију зграду у целој земљи, а верујем и региону, а надам се да ће им и сам репертоар бити тако успешан као и сама зграда", изјавила је министарка.

Гојковић је говорила и о пројекту "Градови у фокусу", за који је Министарство културе расписало конкурс у децембру 2020 и закључило током фебруара.

"Изабране локалне самоуправе понеће титулу - "Град у фокусу”, која ће им омогућити да буду препознате као важни национални центри развоја културе и на тај начин постану видљивије на културној мапи Републике Србије и Европе" казала је Гојковић и додала да ће избор пројеката и висина додељених средстава бити позната најкасније до 1. априла ове године.

Гојковић је истакла и да се решава доношење Закона о музејској делатности, а посебно је подвукла своју идеју да се уведе уметност и култура у школе, односно у обавезни систем образовања.

“Видела сам у написима неких медија да људи из струке нису баш благонаклони према тој иницијативи, сматрају да не би требало да се уведе култура као предмет у школе, али тај предмет се и не би звао тако. Још радимо на томе, а најближе идеји тог предмета представља већ познат предмет - историја уметности. Ипак, ово би било другачије, да се уведе пракса какву сам и ја имала током школовања, да се редовно ђаци одводе у биоскопе, позоришта, изложбе, концерте", детаљно је објаснила министарка.

Гојковић је истакла да ће ускоро имати састанак са премијерком Аном Брнабић где ће бити речи управо о томе да се помогне музичарима који живе од концерата, слободним драмским уметницима, као и филмским дистрибутерима, јер су и биоскопи у великој кризи.

Сандра Божић је поставила питање о функционисању Народног позоришта у Београду, а Гојковић истакла да је веома импресивно шта је све у том театру постигнуто време пандемије, мислећи на програме прилагођене специфичним условима сузбијања заразе.

"Ипак, пронађени су бројни пропусти у интерној ревизији, што може да поквари општи утисак о њиховом раду и успесима. Тек ће бити разговора са управницом Народног позоришта Иваном Вујић Коминац”, најавила је министарка и затим додала да је у овој позоришној кући одбијен предлог Министарства културе за увођење новог система грејања, и да су наставили да се греју на мазут, који је штетан због загађења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести