Хана Селимовић одбила награду НП

БЕОГРАД: Глумица Народног позоришта у Београду Хана Селимовић одбила је да прими награду „Петар Банићевић“ због, како је навела, чињенице да ту награду позориште додељује члановима ансамбла, а да она то није постала ни након неколико година у НП. 
narodno pozoriste u beogradu
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

Она је то објавила на свом фејсбук профилу, а у изјави Танјугу је рекла да нема шта да дода, те да жели да избегне „чаршијску злурадост, шпекулације и погрешна тумачења“. 

Позиве, обећања и одлагања да постанем чланица ансамбла без обзира на мој рад и успех, добијам више од четири године уназад, а изговор је увек тај да је на снази закон о забрани запошљавања. У те четири године у ансамбл је примљено четворо глумаца, те стичем утисак да тај закон важи искључиво за мене, навела је Селимовићева, додајући да јој интегритет не дозвољава да прима похвале у „систему који селективно похваљује или кажњава, који не омогућава право на радно место без обзира на заслуге“. 

У таквом систему нема разлога за славље, има разлога само за рад и вољу за бољитком и променама, навела је Селимовићева. 

Она је навела и да је данас сазнала да награду дели с колегиницом Сузаном Лукић, те поручила да њој препушта „своју половину“ награде, уверена да ће у наредних осам година и сама завредети то признање, с обзиром да се, према правилнику позоришта, оно додељује глумцима до 40 година. 

Награда „Петар Банићевић“ установљена је 2010. године, а први пут је додељена наредне године. Досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић и Бојан Кривокапић.

У прес служби Народног позоришта казали су Танјугу да нису у могућности да објаве ко су чланови жирија за награду „Петар Банићевић“, а директорка драме Тања Шљивар није се јављала на наше позиве. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести