Народно позориште у Београду обележило Светог Јована

БЕОГРАД: Народно позориште у Београду прославило је данас крсну славу Светог Јована Крститеља традиционалним обредом и пријемом за велики број гостију, чланова Националног театра, званица из јавног и културног живота и пријатеља куће.
narodno pozoriste sveti jovan
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Обред освећења и сечења славског колача на Великој сцени обавио је старешина београдске Саборне цркве  протојереј ставрофор Петар Лукић, уз саслужење  Хора Народног позоришта. 

Управница Народног позоришта Ивана Вујић напоменула је да се изнад велике сцене налази реплика фреске Светог Јована Крститеља из манастира Дечани. 

То није без разлога јер се на дан после Богојављања људи братиме, склапају се кумства. То су везе и пријатељства који могу постати изузетно јака. Позориште и служи стварању нових енергија и нових веза. Волела бих да на данашњи дан овде заснујемо нека нова братства и нова кумства, казала је Вујић. 

Протојереј ставрофор Петар Лукић казао је да је су људи у Народном позоришта због доба у кјем живимо на много већем испиту него њихови претходници. 

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Данас је на испиту наш опстанак као културних бића јер многе пошасти вребају и скрнаве вечене вредности које се афирмишу у Народном позоришту. Ријалити програми и јефтине телевизијске серије предњаче у томе, казао је протојереј ставрофор Петар Лукић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести