И ПАЦОВИ ВОЛЕ ДА ПРАВЕ СЕЛФИЈЕ Француски уметник: Чудан је осећај када можете да МАНИПУЛИШЕТЕ свим и свачим (ВИДЕО)

ПАРИЗ: Пацови воле да праве селфије, закључак је француског уметника Огистина Лињијеа, који је поставио камеру на кавез ових глодара, након што их је претходно истренирао да се сами фотографишу притискањем дугмета сваки пут када би узели по мало шећера.
l
Фото: Youtube Printscreen/Augustin Lignier

У склопу његових постдипломских студија, Лињије је купио два пацова из продавнице за животиње у Француској и купио им ексмериментални кавез, наводи Си-Ен-Ен.

Користећи механизам који је пацовима давао шећер кад год би притиснули дугме, обучио их је да се сами фотографишу.

Пресликавајући смешне слике и видео записе животиња пронађене на друштвеним медијима, аутопортрети пацова су "леп начин да се привуче поглед", рекао је Лињије, додајући да су глодари дали интересантан начин да се истраже теме попут смањеног распона пажње и утицај алгоритама друштвених медија.

Када имате такву моћ, чак и када је реч о два мала пацова, а не милијардама људи, имате осећај да можете да манипулишете свим и свачим. И то је заиста чудан осећај, рекао је он.

Уметник је рекао да је извукао инспирацију из научних експеримената, који је развио амерички психолог Б.Ф. Скинер педесетих година прошлог века, у којима су животиње трениране да раде комплексне задатке.

Док су два пацова - које је Лињије назвао Огистин и Артур, по њему и његовом брату - почели да истражују своје ново окружење, насумично би додирнули дугме којим би им се дао шећер, рекао је Лињије.

Затим су, после отприлике недељу дана, почели да схватају позитиван ефекат притиска на дугме, повезујући га са притиском на шећер.

 

@slowlysilver Selfie Rats comes from a B.F. Skinner-style experiment from Parisian photographer, Augustin Lignier. With a sugar distribution system rigged to a camera, the rats began to show addictive behavior. Soon they were snapping selfies for fun and ignoring the sugar! See the NY Times article titled, "Our Rodents Selfies, Ourselves" for details. Photo images credit: Augustin Lingner and New York Times #captiveaudience #selfierats #animalselfies #rats #photography #psychology #bfskinner #socialexperiment #socialmedia #ratinacage ♬ Original Sound - Unknown

Када су то схватили, Лињије их је преселио у нормалан кавез, са намером да животиње забораве на шећер, пре него што их врати у првобитни кавез.

Међутим, овог пута, дугме није испуштало шећер сваки пут када се притисне.

Уместо тога, ослобађање шеćера је било насумично распоређено, зато што мозак пацова повезује задовољство са шећером, а шећер са дугметом…а они су га додиривали, рекао је Лињије, додајући да би пацови понекад притискали дугме за шећер више од једном у минуту.

Њихове играрије су произвеле серију селфија, од којих су неки изгледали као да су снимљени на чистој, белој позадини, додао је уметник.

Други су били више у стилу приказивања лица изблиза.

Давање насумичних награда у замену за снимање селфија одражавало је тактику коју користе компаније друштвених медија и апликације за састанке, како би се корисници враћали, рекао је Лињије.

Сваки пут када притисну дугме, подигне им се допамин у мозгу, а онда се тако види тачан тренутак када су додирнули дугме. Био сам фасциниран, рекао је Лињије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести