Имагинарни реализам Снежане Петровић у Аустрији и Португалу

НОВИ САД: Новосадска сликарка и графичарка Снежана Петровић, стручна сарадница Академије уметности у Новом Саду, учествује са својим радовима на две велике међународне ликовне манифестације које се одржавају у Аустрији и Португалу.
slika
Фото: Snežana Petrović, ulje na platnu, 2016.

У питању су изложбе посвећене надреализму и имагинарном реализму, подручјима у којима је ова уметница створила своју индивидуалну поетику.

Изложба Dreamscapes – Contemporary Imaginary Realism (савремени имагинарни реализам) представила је током протекла три месеца у аустријском граду Трауну дела више од 50 уметника из целог света.

Уз Снежану Петровић своје радове су од наших уметника изложили и Дејан Уларyић, Зоран Круљ, Славко Крунић и Жељко Ђуровић. Петочлана екипа из Србије била је најбројнија и својим радовима и изазвала је неподељено интересовање и дивљење међу посетиоцима.

Ова поставка је део пројекта Марсела Салома из Холандије који планира да наредне изложбе представи у Амстердаму (Холандија), Антверпену (Белгија), Фихтаху (Немачка).

Под заједничким називом имагинарног реализма Дримскејпс обједињује уметничке правце као што су магични реализам, фантастични реализам, надреализам и симболизам скрећући свету пажњу на њих преко различитих пројеката.

Јединственост Дримскејпса огледа се и у томе што поред слика представља и скулптуре као и дела од стакла.

Изложбу увек прати луксузна књига - ликовна монографија у којој су презентовани радови сих учесника. У току отварања Дримскејп изложбе представљено је 6. издање нове Дримскејп књиге са радовима више од 70 аутора из целог света, међу којима су и наши уметници, и представља прекретницу у историји имагинарног реализма који је на овај начин приказан у пуном сјају.

Друга поставка на којој је своје радове представља Снежана Петровић је International Surrealism Now, део традиционалног пројекта коју дужи низ година широм Португала организује њихов познати сликар надреалиста Сантјаго Рибеиро.

На новом издању ове највеће смотре уметности надреализма у Европи у мултимедијалном музеју П.О.Р.О.С. у селу Кондеикса-а-Нова учествује 107 уметника из 48 земаља света.

Кроз свој пројекат посвећен промоцији надреализма 21. века Рибеира организује изложбе у разним деловима света, а чине је цртежи, слике, фотографије, скулптуре и дела дигиталне уметности.

Пројекат Међународни надреализам Сада је почео у Коимбри 2010, где је одржана прва велика изложба, поводом 50 година тамошњег музеја, другог најпосећенијег музеја у Португалу и од тада се приређује по целом свету. Уз Снежану Петровић и Славка Крунића, који су представли своје радове и у Аустрији, на изложбу у Португалу од наших уметника учествује и Зоран Велимановић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести