ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ Нова поставка отворена у Галерији Матице српске

Нова изложбена година у Галерији Матице српске започела је вечерас свечаним отварањем изложбе Инспирисани Француском.
1
Фото: Галерија Матице српске

Ова поставка, која обухвата 65 дела уметника попут Саве Шумановића, Петра Добровића, Милана Коњовића, Љубице Цуце Сокић, Пеђе Милосављевића... својим наративом доноси причу о испреплетености, везама, утицајима, узорима и пријатељству са француском културом и уметношћу.

"Ово је изложба посвећена Паризу,  светском граду, у коме су се сусрели уметници из Србије, Грчке и других многих земаља и они су се међусобно допуњавали и обогаћивали", рекао је отварајући изложбу амбасадор Републике Француске Пјер Кошар. 

Изложба је реализована у оквиру манифестације Месец франкофоније, а у сарадњи ГМС  и Француског института у Србији. 

 „Месец франкофоније, као највећи празник француске културе, језика и уметности, за Галерију Матице српске је већ дуже од деценије прилика и подстицај да на различите начине испитује и представља богате и разнолике везе српске и француске културе", рекла је управница ГМС Тијана Палковљевић Бугарски. 

Фото: Галерија Матице српске

Ауторка изложбе и каталога, кустоскиња Ивана Растовић,  појаснила је да уметничка дела обухваћена овом изложбом предочавају и поједина идејна и стилска кретања српске модерне уметности. 

"Иако међусобно различита, повезује их окретање француским узорима и Париској школи која је отворила простор да се међу српским уметницима говори о делима славних импресиониста, постимпресиониста, кубиста, фовиста и интимиста", навела је Ивана Ристовић. 

Публика је у прилици да посети вернисаж  "Инспирисани Француском" до 26. маја 2024. године.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести