Ирак: Откривена кафана стара 5.000 година, са фрижидером, рерном и остацима хране

БАГДАД: Тим америчких археолога је у Ираку открио је  5.000 година стару кафану са отвореним простором за исхрану и делом кухиње.
arheologija
Фото: pixabay.com

Кафана је откривена у јужном древном ирачком граду Лагаш, сада познатом као Ал-Хиба, а у њој су откривене клупе, просторија која је служила као фриждер, пећ и остаци старе хране, преноси "Џерусалем пост".

"Откривање локације попут ове готово 5.000 година старе јавне кафане тако близу површине је невероватно. Само педантно, вишефазно хоризонтално ископавање може разоткрити оно што је остало", рекла је директорка археолошког пројекта Лагаш и кустос одељења за Блиски исток у Пен музеју, из Филаделфије, Холи Питмен.

Директорка истраживања Сара Пицименти, са Универзитета у Пизи, рекла је да је предложила да би тим, уместо да копа директно надоле, требало да промени приступ и копа водоравно, као и да је на тај начин откривено да је кафана само 50 сантиметара испод површине.

Како се наводи Лагаш је био један од најстаријих и највећих месопотамских градова око 3.000 година пре нове ере, који је због околних мочвара и плодне земље, био главни центар за пољопривреду и рибарство.

Питмен и тим међународних истраживача укључени су у Археолошки пројект Лагаш већ четири године.

Од почетка истраживања 2019. године, археолози су пронашли две куће, путеве, уличице, пећи за печење керамике и керамике које су остале нетакнуте хиљадама година.

Питмен је рекла да становници Лагаша нису били ни елита, ни робови, већ слободни људи који живе у урбаним четвртима, што је потпуно другачије од онога што су научници раније мислили.

"Људи су тада имали слободу, доносили су одлуке. Нису нужно имали богатство, али су били углавном независни и могли су да се крећу", рекла је Питмен.

Током ископавања, Археолошки пројекат Лагаш је радио са локалним становништвом, а том приликом археолози су учили школску децу и њихове породице о археологији, показивали им шта су пронашли и објашњавали за шта су откривени предмети коришћени.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести