Изложба Адриен Ујхази у Шок задрузи

НОВИ САД: У Централној галерији Шок задруге (у пасажу Змај Јовине 22) у 18 часова се отвара мастер изложба “Биофилија” младе новосадске визуелне уметнице Адриен Ујхази.
p
Фото: Dizajn plakata: Stefan Ilić

На отварању ће говорити Босиљка Зиројевић Лечић, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду.

Ауторка у свом истраживачком раду преиспитује нови природни материјал скоби, који се користи као акроним за симбиотску културу бактерија и квасца. Трансформисањем узгојеног и природног материјала биљне врсте наилази на нова ликовна решења која носе важне поруке везане за нашу животну средину и односе се на актуелне, сложене процесе. Серија “Биофилија” у ставља фокус на неконвенционалан и нови сликарски материјал промовишући нову естетику.

Адриен Ујхази своје стваралаштво усмерава ка испитивању односа човека и саме природе, обухватајући области еколошке уметности и Био арта у форми различитих визуелних медија као што су: слика, цртеж, видео, инсталација, наводе организатори. Адриен Ујхази (Нови Сад, 1995) дипломирала је на основним академским студијама на Академији уметности у Новом Саду, на Департману ликовних уметности, студијска група – Сликарство у класи проф. Владе Ранчића, а затим је уписала мастер студије на том факултету у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић.

Током студија је добила неколико стипендија и награда. Од 2011. учествује на изложбама и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Самостално је излагала више пута.

Кординатор је пројекта “Шок Јуниори” унутар “Шок задруге” у сарадњи са Булевар Боокс књижаром. Изложба ће бити отворена до 19. септембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести