Изложба Анђеле Ристић у КЦНС: Идентитет као полазиште

У клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Развој идентитета кроз визуелни континуитет ликовног израза” Анђеле Ристић. Ауторка је на мастер студијама на новосадској Академији уметности, одсек цртеж под менторством професорке Вишње Петровић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Главни предмет ликовног истраживања Анђеле Ристић је заснован на пејзажима са Косова и Метохије. Прве серије су настале од сировог визуелног утиска, чистог пејзажа, да бих кроз мисаоно и визуелно сазревање дошла до стилизације житних поља, стрњишта које се приближавају апстрактној формули слике, објашњава ауторка. Жито је симбол непролазног, вечног живота; представља рађање, кретање, животни циклус и обнову. Семе које је симбол живота и данас се у свим цивилизацијама користи у народним обредима. Жетва је опевана у многим песмама и управо то је привукло да дубље истражује епску и лирску поезију, паралелно и у контексту са ликовним истраживањима.

Представљајући ову изложбу Ивана Мартић, ликовна уметница указује да је ауторка чврсто ослоњена на неприкосновене вредности, духовни идентитет који по рођењу носи и везује за косовски завет, земљу и територију које за њу представљају мисао и значење, сећање и осећање, смисао и испуњење, она гради естетски степенице сопственог ликовног, чисто уметничког трагања и поступка. Идентитет је суштинско полазиште, везивно ткиво на чије обличје се надовезују сам ликовни израз и сазревање.

- Линијски цртеж, склад елемената, тоналитети, хроматски односи, супротстављање светлог и тамног, умбре и цинобера, сигуран потез, контролисана експресија, услови су под којима Анђела Ристић емоционално уобличава свој рад- наводи Ивана Мартић.- На начин на који је сваки потез унутар цртежа у међузависном односу према целини, у овом раду дата је персонификација укрштања материјалног и духовног, општег и појединачног, медитативног и интелектуалног.

Анђела Ристић (Приштина, 1995) завршила средњу школу за дизајн ,,Богдан Шупут“ у Новом Саду 2014, а затим је дипломирала сликарство на новосадској Академији уметности 2019. у класи професора Драгана Матића. Излагала је на више колективних изложби. Поставка ће моћи да се погледа до 9. августа.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести