Изложба Андрее Ивановић Јакшић од вечерас у МСУВ

У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 20 часова отвара се изложба “Не гаси ум, вољу, чула” уметнице из Зрењанина Андрее Ивановић Јакшић.
Rad Andree Ivanović Jakšić Foto: promo
Фото: Рад Андрее Ивановић Јакшић Фото: промо

Радови који ће бити изложено настали су у протеклих 14 година и подељени су у шест циклуса. Њихови називи, по речима кустоскиње Славице Попов наводе на вечита филозофска размишљања ко смо, одакле долазимо и куда идемо као и на животне циклусе са којим се свесно или несвесно суочавамо. Њену уметност, како наводи Славица Попов су обликовале и произвеле различите релације и интеракције, исте оне које обликују нашу свакодневицу и свет који нас окружује, с тим да се њени радови не баве директно актуелним друштвеним питањима, већ их сагледавају кроз призму оних невидљивих тешко освојивих предела човека који се у њему таложе. Друштвене промене које су се дешавале током деведесетих година 20. века на простору бивше Југославије, утицале су на животне околности саме уметнице и пратиле њено сазревање.

– Ратом проузрокована селидба, измештање породице са једним кофером у непознату средину, примораност на губитак свих материјалних успомена у вези са безбрижним одрастањем трајно је одредило Андреин однос, али и потребу за креацијом опипљивих ствари као доказа о постојању одређених успомена, емоција и сензација, те се због тога у својој уметности често суочава са питањима хуманизма – указује Славица Попов. – Наглашава вредност и делатност људских бића, на првом месту кроз индивидуално, али односећи се на колективно, истичући способност човека да уз помоћ разума, воље и своје креације дође до схватања света. Уметничка делатност Андрее Ивановић Јакшић представља израз тежње ка уочавању често неприметне стварности, а сви путеви којима се креће њена су потрага за самом собом јер у њене радове уткан је део њене личне историје који често остаје неразјашњен да би свако могао да се идентификује и ужива у одређеној сензацији.

Андреа Ивановић Јакшић (Славонски Брод, 1979) дипломирала је 2005. на Академији уметности у Новом Саду, сликарски одсек, у класи професора Милана Блануше. У свом раду се бави различитим медијима и формама визуелног изражавања. Самостално и групно је излагала у земљи и иностранству. Радови јој  се налазе у низу приватних и корпоративних колекција. Изложба се може погледати до 14. септембра. 

      Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести