Изложба Бојана Новаковића у Галерији Огранка САНУ

У Галерији Огранка САНУ у Новом Саду (Пашићева 6) у четвртак у 18 часова отвара се самостална изложба “Рез” Бојана Новаковића.
galerija pixabay
Фото: pixabay.com

Радови су део докторског уметничког пројекта реализованог 2018. под називом „Употреба мнемотехничких система писма у извођењу уметничког дела“. Полазиште за ово визуелно истраживање су штапови који се називају „роваши“ или „рабоши“. У рабошу у утврђеном мнемотехничком систему знакова који представља репетицију, репетицију са алтернацијом и одређеним ритмом, аутор је како објашњава препознао изузетан визуелни потенцијал, односно могућност транспоновања у уметничко дело. Рабош посматра првенствено као естетски објекат, што је изван његове употребне функције која је врло јасна.

Он је употребни предмет јасне намене, али ауторова идеја је да га преведе у потпуно естетски предмет. Ово превођење ради на основу примећених естетских квалитета и констатацијом да овакав предмет има велику сличност са језиком апстрактног ликовног дела. Ова сличност огледа се у блискости са визуелним језиком ликовног дела, али и са принципом индивидуалних знаковних система у ликовном делу. По речима аутора, оно што је крајњи резултат је приказ форме записа без могућности или потребе ишчитавања садржаја. Чисти ликовни доживљај бележења, записа, кода или текста ослобођен од садржаја. Изложбу ће отворити мр Драган Матић, професор Академије уметности.

Бојан Новаковић (Шабац, 1979) дипломирао је 2002, магистрирао 2005, а докторирао 2018. ликовне уметности на Академији уметности у Новом Саду  где је и запослен као самостални стручни сарадник. Учествовао је на преко 100 колективних изложби у Србији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Македонији, Тајвану, Словенији и до сада реализовао око 35 самосталних изложби. Добитник више награда за сликарство и цртеж.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести