Изложба четири младе уметнице у новосадској књижари „Булевар букс”

У књижари Булевар букс (Булевар Михајла Пупина 6) у среду у 19 часова отвара се последња колективна изложба пројекта Шок јуниор, нове програмске линије Шок задруге.
r
Фото: Youtube Printscreen

Групу чине четири младе ауторке из Новог Сада: Лидија Крњајић, Софија Камаси, Зита Арђелан и Адриен Ујхази које су тренутно на основним или мастер студијама Академије уметности у Новом Саду. Изложбени простор „ШОК Булевар” налази се унутар књижаре, између два спрата, а циљ програма је да се ликовним средствима истакну и преиспитају егзистенцијални проблеми и моралне дилеме човека у савременом друштву, пре свега у односу на животну средину, њено бескрупулозно разарање али и очување. Управо уметност различитим стратегијама жели да укаже на ургентност деловања.

Једна од ауторки Адриен Ујхази указује да њих четири налазе личне визуре и алате, различитом употребом ликовних медија изражавају разумевања и виђења властитог природног окружења. Циљ ове уметничке акције је да се кроз креативно стваралаштво и различите уметничке визуре промовише и прикаже наша природа као и окружење. Једногодишњи програм се наставља уз очекивање да се у њега укључе нови, млади и амбициозни аутори.

Лидија Крњајић (Нови Сад, 1995) је на завршној години основних студија графике у класи Звонка Тилића. У оквиру серије радова “Столице” бави се експериментом у техници линогравуре где комбиновањем различитих текстура као и линија обликује композиционе целине које својом посебном атмосфером преносе, као што сами називи говоре неизвесност, чекање, сањарење.

Софија Камаси (Нови Сад, 1996) дипломирала је графичке комуникације у класи Ивице Стевановића. У свом раду акценат ставља на истраживање ликовних и експе-

рименталних приступа у области графичког дизајна и обликовања. У свом цртачком раду дневнички бележи моменте и детаље света који је окружују и окупирају пажњу.

Зита Арђелан (Нови Сад, 1995) дипломирала је графику у класи Александра Ботића, а сада је на мастер студијама код ментора Јелене Средановић. Хербаријум у ботаници означава збирку конзервираних биљака простом дехидрацијом. Ауторка са суптилним радовима на јединствен начин покушава конзервирану природу приближити ужурбаном савременом свету у којем живимо.

Адриен Ујхази (Нови Сад, 1995) дипломирала сликарство у класи Владе Ранчића, а сада је на мастер студијама у класи Босиљке Зиројевић Лечић.. Интересовање за уметност јој је усмерено на испитивање односа човека и саме природе, што представља публици помоћу разних визуелних језика. Њени радови се препознају коришћењем природних материјала на ироничан начин, како би скренула пажњу на еколошку кризу и катастрофу у свету.

Изложба ће бити актуелна до краја јануара.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести