Изложба Данијела Бабића у Музеју савремене уметности Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 20 часова биће отворена самостална изложба новосадског уметника Данијела Бабића.
izlozba ilustracija
Фото: Данијел Бабић, Trance Serbia, 2000.

Уз слике, поставку овог уметника чине и билборди, принтови, нацрти за мурале, цртежи, плакати и каталози самосталних изложби, као и насловне странице књига, публикација и часописа где су публиковани његови радови од 2002. до сада када су за ову прилику настале слике великог формата.

Кустос изложбе Владимир Митровић представља Бабића као једног од најактивнијих протагониста новосадске сликарске сцене који својим квалитетом и динамиком представља оригинални пример повратка фигуративне слике у савременој српској уметности. До сада је приредио шездесетак самосталних изложби у различитим галеријским и вангалеријским просторима

– Од самог почетка Бабић је зацртао свој уметнички / сликарски пут. Његов стил се није у значајнијој мери мењао мада је, наравно, природом сазревања и одрастања, доживљавао одређену еволу-

цију. Никако револуцију, можда само повремено и то на пољу изабраних мотива или одређених серија и циклуса слика – указује Владимир Митровић у тексту из каталога изложбе.

Као ретко који сликар, наводи даље Митровић, успео је Бабић да остане оригиналан, самопоновљив, како би свако ко је некада видео неки његов рад, могао и морао да препозна посебан ауторски рукопис.

Фото: Данијел Бабић, Bang! Bang!, 2017.

– Дебеле, црне контуре ликова и догађаја на његовим сликама урезује се у памћење посматрача. Филозофија његових радова се наставља у темама којима се бави подразумевајући процес оригиналног сликарског поступка. Може се рећи да су његове слике изразито “комерцијалне” и да је створивши свој препознатљив стил дошао у, већ познату, ситуацију, уметника у маленој земљи и да би, у другачијој ситуацији и друштвеним условима, са његовим радовима било вероватно нешто другачија ситуација – истиче Митровић.

У пратећим програмима названим “Уметник ради и викендом’”, “Буди кустос” предвиђени су сусрети са уметником, вођења кроз изложбу, као и радионице за децу. Сваки педесети посетилац изложбе на поклон ће добити каталог са потписом уметника, а сваки стоти Бабићеву оригиналну сериграфију.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести