Изложба Давуда Турковића у Малом ликовном салону

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) отворена је самостална изложба слика Давуда Турковића, уметника из Новог Пазара.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Ликовни уметник и критичар мр Данило Вуксановић указује да Турковић припада оним ствараоцима чији интимни утисак обухвата сфере приватних ситуација, референци из прошлости али и домишљене слике заборављених сцена детињства, додајући да не треба да нас чуде омалена платна и плоче на којима се одигравају замрзнуте сцене у позама преузетим са старих фотографија. Монументалност потеза, анулирање сувишних детаља, апстраховање површина, вешто означени карактери – све се то налази на минијатурном простору подлоге. По Вуксановићевим речима, у жељи да не ремети непосредност која немерљиво зрачи са слика Давуда Турковића, уз посебно осећање које пружа отварање његових дневничких забелешки, напомиње да су сви сликарски потези настали после обиља праваца који су дефинисали модерну, сједињени у праксама савремених уметничких подухвата. Заједнички их види како се оглашавају са Турковићевих радова, као подсећање да је сликарство лична авантура и самосвојни напор помоћу кога тумачимо скривено у уметничком бићу.

- Колорит је подигнут у контролисаном интензитету помпејске пигментације, док су ликови блуровани и смакнути у целокупном организму слике, у необичном одсуству планова- наводи Вуксановић.- Простор контролисане фактуре је повезан, интегрално уједињен у иконичној представи: као да осетимо простор, али га не видимо онако како га памтимо, у виндоуз галаксијама, тамо где се ка нама осврћу човек и дете што другују с машином без које одавно не можемо замислити живот.

Давуд Турковић (Нови Пазар, 1995) основне студије је завршио на Државном универзитету у Новом Пазару, на Смеру за ликовну уметност, а мастер на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на Модулу сликарства Одсека за примењену уметност. Тренутно је на другој години докторских студија на Факултету ликовних уметности у Београду. Ради као сарадник у настави на предмету Сликање 3 на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, на Департману за ликовну и примењену уметност.

Изложба може да се погледа и на линку Виртуелне галерије ликовног програма, а у галерији ће трајати до 19. фебруара.

 Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести