Изложба Етнографског музеја од сутра у престоници Индије

БЕОГРАД: Београдски Етнографски музеј од сутра гостује у Народном музеју Индије у Њу Делхију, са изложбом "Текстил и украшавање Срба у 19. и првој половини 20. века", чије су ауторке музејске саветнице Марина Цветковић и Јелена Вулетић.
etnografski muzej u indiji4
Фото: Етнографски музеј

Изложба је конципирана тако да путем најлепших и најзначајнијих примерака текстила и накита индијској публици покаже и приближи сву комплексност, разноврсност и вишеслојност разноврсног етнолошког културног наслеђа српског народа.

На поставци су посебно истакнути предмети везани за свадбу и невесту, будући да је венчање био један од најзначајнијих догађаја у зизвоту породице у коме је невеста имала централну улогу.

Фото: Етнографски музеј

Изложбу ће отворити диркторка Етнографског музеја др Мирјана Менковић, генерални директор индијског Националног музеја др Б.Р Мани и амбасадор Србије у Индији Владимир Марић.

Етнографски музеј у Београду, једини такве врсте у Србији, једна је од најважнијих установа културе.

Фото: Етнографски музеј

Основан пре 116 година, континуирано се бави прикупљањем, проучавањем, документовањем, заштитом и трајним чувањем, као и публиковањем и презентацијом етнолошког културног наслеђа насталог у Србији и на Балканском полуострву.

Фото: Етнографски музеј

Ослања се и на претходно прикупљена знања и искуства, али се у раду руководи најсавременијим методима и принципима, као и највишим критеријумима и стандардима у раду.

Има веома развијену међународно сарадњу која подразумева и размену изложби са музејима широм света.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести