Изложба фотографија Јана Вала од уторка у Музеју Војводине

НОВИ САД: Изложба фотографија под насловом "Кажем град - мислим на људе" представиће стваралаштво новосадског фотографа Јана Вала. Свечано отварање изложбе биће одржано у уторак, 17. јануара, у 19 часова у галерији Музеја Војводина (Дунавска 37).
j
Фото: Jan Valo/Darko Dozet

Педесет радова у црно-белој техници осликава виђење града у коме је у центру пажње посматрача увек човек. Фотографије на изложби тумаче град само као позорницу на којој се непрекидно одвија живот.

Јан Вало је рођен 29.11.1964. Живи и ради у Новом Саду, запослен је у маркетингу "Енерготехника Јужна Бачка". Фотографијом се активно бави више од 20 година.

Излагао је и освајао многобројне награде на изложбама у Србији и иностранству.

Прву самосталну изложбу под насловом На путу судбине имао је у родном Кисачу 2018. године.Тренутно је у статусу кандидата мајстора фотографије Фото савеза Србије.

Поставку је осмислио музејски саветник Дариуш Самии, а организатори су Музеј Војводине у сарадњи са Фото асоцијацијом Војводине и Фото комуном "24 кадар“.

Изложбу ће бити отворена до 31. јануара

Из каталога:

Валовe улице

Чудан лик на „поники“ вози се улицама српске и европске престонице културе. Три ока и једна рука,  уместо друге фотоапарат.

Фото: jan Valo

Упорно и вредно, како то иначе чине српски Словаци, покушава и успева да осветли сваки кутак Новог Сада, од хаустора, дунавских бентова, широких булевара, па све до малих, готово заборављених или оних већини неоткривених улица и живота у њима.

Апарат му стално виси о рамену, запет ко пушка, баш као да је професонални фоторепортер који за то прима плату. Међутим, њега покреће љубав према фотографији, а не новац и борба за егзистенцију. Фотографија, њему, уз дивну породицу, представља живот. Фотографија му је еликсир и лек.

Још пре него што први зраци обасјају град, он је на свом двоточкашу, да би ухватио неку до тада невиђену светлосну атмосферу. Пристао је на ту игру са природом и не одустаје чак и када га природа превари и када не направио оно што је замислио. Нови дан и нова прилика за добру фотографију.

Вало истражује живот и пулс града поигравајући се формама, сенкама, контрастима, линијама, троугловима и свим оним познатим и мање познатим фотографским елементима и стиловима тражећи и намећући неки свој.

Када гледате Валове фотографије оне вас, на моменте, наводе да помислите да гледате романтичне сцене са Одри Хепберн у филму „Доручак код Тифанија“, па преко свакодневице до ликова тако снимљених да вам изазивају језу и асоцирају вас на Хичкокове филмове.

Вало није од оних аутора који мисле да су чином рођења, првом наградом или првом изложбом постали велики уметници.

Баш како што својим бициклом и камером вредно тражи неки нови кадар, Вало се са истим таквим жаром и енергијом свакодневно усавршава не либећи се да скромно и ненаметљиво пита друге за мишљење о његовим делима да би их у будућности издигао на неки нови, још виши ниво.

Управо такав Јанов приступ довео га је последњих неколико година до једног од најпрепознатљивијих и награђиванијих аутора који стварају у оквиру Фото савеза Србије.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести