Изложба фотографија музичара и бендова у Радио кафеу

Обновљени простор “Радио кафеа” у Милетићевој 45 обогаћен је изложбом великог броја фотографија, на којима су овековечени новосадски музичари и бендови, који су деценијама уназад стварали овдашњу рокенрол сцену, обогатили је и учинили је једном од најзначајнијих на овим просторима.
д
Фото: Приватна архива

Захваљујући њима, Нови Сад је у том периоду постао изузетно важан музички центар, у којем су ницали и формирали се оригинални музички ствараоци, али је у своје “златно доба” отварао врата и музичарима и бендовима из других средина и омогућавамо им да овде начине прве снимке и концерте.  

Изложено је око сто фотографија познатих ликова са новосадске рокенрол сцене, почев од седамдесетих година, па све до данас. Велики број фотографија је сада изложен први пут у јавности, а потичу из приватних колекција и архива музичара. Неке фотографије су настале на концертима, а неке у приватним дружењима чланова новосадских бендова, тако да ова фото историја новосадске рок сцене чува сећања и на наступе, као и на тренутке приватних живота ових музичара.

Идеја за ову изложбу потекла је од Душке Куруцић из Радија 021. Све је почело тако што је у мају одржан традиционални концерт “Новосадска култура сећања” у “Радио кафеу”, који, по речима новинара Радио Новог Сада Ивана Варњуа, окупља новосадску рок сцену, у жељи да подсети на неке људе који су обележили урбану културу овог града.

- Имамо фотографије бендова који су, с једне стране, оснивачи урбаног и рокенрол звука у Новом Саду, људи као што су Пеђа Вранешевић, који је покренуо “Лабораторију звука”, а с друге стране имамо оне који су и даље активни као “Атеист реп”, који је обележио тридесет година свог постојања на рокенрол сцени - наводи Иван Варњу.

Фотографије на овој изложби су део сталне поставке, која ће временом бити попуњавана.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести