Изложба Горана Деспотовског у Гете институту у Београду

Новосадски уметник Горан Деспотовски, редовни професор Академије уметности у Новом Саду и актуелни председник Савеза удружења ликовних уметника Војводине, приредио је ових дана две самосталне изложбе.
ф
Фото: Промо

Тек што се  завршила изложба „Серија 41, август 2016” у новосадском Малом ликовном салону, нова поставка “Судбина појединца” отворена је у Гете институту у Београду. И овом изложбом аутор наставља да указује на вишеслојне аспекте положаја човека у савременом друштву.

- Деспотовски се бави истраживањем више медијских ликовних целина, доминантно у пољу инсталација, у којима представља човека, групу, масу људи у форми лутке, која у простору контекстуализује присуство човека а да њега у дословном смислу нема. Тако формирани и конципирани људи у групи, кроз свој став, стање, одећу, стварају осећај који се једнако може поистоветити са стањем групе у редовима, логору, затвору, болници, чекаоници -наведено је у најави изложбе. - У тим радовима представа човека изражена је специфичним моделом лутке. Кључно је да лутке не говоре искључиво о идентитету личности, већ апсорбују идентитет свих нас, односно човека. Појављивање појединца у виду лутке, као тела/фигуре, детерминише свакодневицу савременог људског живота и цивилизацијске оквире условљене историјским догађајима. Модел лутке, својим суштинским елементима и начином представљања, алудира управо на човека који је изгубио интегритет социјалног бића, и преобликовао се у репродуковану масу истоветних неживотних небића.

Изложба у Гете институту обухвата и рад “Сако” (2013, реплика рада из 2002), који чине 24 сегмента, а представља секвенце фото-снимака сакоа у различитим положајима. Сакои, приказани у целини, обликују драматичну вантелесну форму која указује на присутност или одсутност људског тела. Секвенце сакоа, заустављене у покрету, приказују разнородне облике напетости, изазване односом друштва према појединцу.

Горан Деспотовски (Вршац, 1972) на Академији уметности у Новом Саду завршио је основне академске (1999) и магистарске студије сликарства (2003), те стекао звање доктор уметности (2018). Излагао је на 58 самосталних и на више колективних изложби у земљи и иностранству. Вишеструко је награђиван у области ликовних уметности. Изложба ће бити отворена до 3. јула.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести