ИЗЛОЖБА ИКОНА И СТАРИХ КЊИГА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ Векови Карловачке богословије

У Архиву Војводине отворена је изложба икона и старих књига Карловачке богословије, чиме је први пут шира јавност у прилици да на једном месту види део културног блага које ова црквено-школска институција поседује.
1
Фото: М. Стајић

Централно место поставке заузима икона Богородице из 17. века, зографски рад за који се претпоставља да на ове просторе дошао у време Велике сеобе Срба. Поставку такође чини и низ празничних целивајућих икона из 18. века, највероватније рад Георгија  Јездимировића, једног од ученика Захарија Орфелина и Теодора Крачуна, а изложено је и неколико икона рађених на металу, које су нешто новијег датума.

– Ове иконе су у исто време уметничка ремек-дела, али и прозор ка небо, место сусрета са Богом – речи су ректо-ра Богословије протојереја-ставрофора мр Јован Милановић.

Када је реч о старим књигама, поред чињенице да у својој ризници Српска православна богословија Светог Арсе-нија чува веома интересантну архивску грађу, право богатство су и богослужбене књиге и уџбеника, икона, цркве-них предмета који чине  збирку наше школе - каже ректор Карловачке богословије протојереј-ставрофор мр Јован Милановић.

Фото: М. Стајић

- Професори Карловачке богословије били су високообразовани свештенослужитељи и свештеномонаси, који су неговали књигу и читалачку културу, и све је то као резултат дало веома богату збирку вредних публикација.  Поред старих и ретких богослужбених књига, као што су минеји, ту су и служебници -  књиге за стицање практичног знања из литургике. Посебно значајан у тој групи књига  је служабник штампан 1690. године.        

Фото: М. Стајић

Као експонати на изложби је представљено неколико Јеванђеља, ретка издања која су штампала православна брат-ства са простора данашње западне Украјине, односно источне Пољске после Брестовске уније из 1596. У исто време када и књиге предмет рестаурације постале су и иконе које се чувају у Карловачкој богословији. Тај посао обавио је Алексеј Илалов, конзерватор из Украјине који се  силом прилика нашао на нашим просторима.

Фото: М. Стајић

Изложба „Векови Карловачке богословије” реализована је у оквиру „Дана Шпире Матијевића“ и моћи ће да се у Архиву Војводине погледа наредне две седмице.

Фото: М. Стајић

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести