Изложба Јаноша Тарка у Америчком кутку

Новосадски уметник Јанош Тарко представиће своје нове радове на 39. самосталној изложби „Трип поп“ која ће бити отворена 30. октобра у 19 часова у Америчком кутку (Кеј жртава рације 6) у Новом Саду.
Rad Janoša Tarka Foto: privatna arhiva
Фото: Рад Јаноша Тарка Фото: приватна архива

 Поставку чине слике на платну, колажи и асамблажи. По речима аутора, слике по својој колоритности, плошности и илустративности имају карактеристике стрипа, графити уметности и америчког поп арта. Колажи су употпуњени цртежом и указују на спонтанији ликовни приступ, а комбиновани су са различитим медијима као што су угљен, пастел, оловка, темпера и акрил.

Изражавају другачији, али исто експресивни визуални приказ у ком се фигурација граничи са апстракцијом. Асамблажи су новијег датума, експерименталног су карактера и указују на потпуно нов приступ у стваралаштву овог уметника у коме се губи граница између дводимензионалне слике и тродимензионалног облика. Настали су комбиновањем различитих нађених материјала, предмета и објеката који су бојени, лепљени, вајани, сечени и спајани у нове ликовне целине. Овим процесом новонастали објекти и асамблажи добили су и на естетској изражајности и симболичном значају. Изложба ће приказати део већ препознатљивих слика, али акценат је на колажима и асамблажима од којих већи део новосадска публика није имала прилике да види. Радови су одраз апсурдних вредности друштва и света у ком живимо. Иако се у техничкој изведби међусобно разликују обједињује их, како указује уметник, његов гротескни смисао за хумор и иронију.

- У Тарковим радовима наилазимо на елементе ликовности и поетике даде, поп арта, арт брута, стрит арта, панка, али и надреализма, посебно у стваралачком процесу и именовању радова – сматра др Владимир Димовски. – Од почетка студија осећао је страст експресије, у било ком медију. То је остала његова примарна тежња. Изнети из себе оно што је понекад и на граници приватног, без стида. Његове чудне, контрастне форме снажног колорита, те апстрактне карикатуре бића у минамилистичким, али ипак урбаним просторима улица и станова, забављају нас на ишчашен начин. Хумор је неопходан Тарку. По његовом мишљењу хумор је компонента која чини дело легитимним, њиме ликовно постаје комично.

Јанош Тарко (Нови Сад, 1980) дипломирао је на новосадској Академији уметности на одсеку за графику 2004. код професора Милана Станојева. На истом факултету је завршио мастер студије, а тренутно је на докторским студијама. Члан је СУЛУВ-а од 2006. Бави се сликарством, графиком, скулптуром и музиком. Запослен је као наставник ликовне културе у ОШ „Петефи Шандор”. Имао је бројне изложбе у земљи и иностранству. Добитник је „Форумове” награде за ликовну уметност 2017.  

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести