Изложба Јасне Гулан Ружић у Малом ликовном салону КЦНС: Аналитичка графика

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) данас ће бити постављена нова изложба графика новосадске уметнице Јасне Гулан Ружић под називом „Аналитичка графика као метод визуелизације несвесног“.
Izlozba u MLS
Фото: Printscreen

Изложу чине радови настали у оквиру истраживања на докторском уметничком пројекту под називом „Оптичка обмана и ерос – искуство парадокса на пољу ексцентричне геометрије“. Ови графички отисци пружају увид у сегмент истраживања који је усмерен на психоанализу, кроз покушај да се визуелно представи мапа несвесног дела нашег ума. По речима ауторке, несвесно приказује као слику координатног система и експериментише са трансформацијама тог система.

Ауторка објашњава да истраживање на пољу аналитичке графике своди на крајње редукован систем елемената: модуларност, монохромну белу штампану површину, транспаренцију, линију, растер и огледалност. За примарни елемент узима модул ромба, као симбол женског полног органа, али исто тако и због тензије коју овај облик изазива и која има симболичко значење деформације квадрата настале услед дејства сукоба две супротне силе. Помоћу идентичних модула конструише дводимензионалну косоуглу мрежу/растер са наглашеним линијским системом, при чему конструкција мреже јасно рефлектује елементе/модуле који граде њену визуелну структуру. То су, у почетку, монотоне растер структуре настале поступком покривања читаве површине отискивањем модула у монохромном тону белог.

Јасна Гулан Ружић (Нови Сад, 1976) дипломирала је 2002. на Ликовном департману Академије уметности у Новом Саду, на Катедри за графику, где је и магистрирала, а тренутно је на докторским студијама. Од 2019. запослена је на АУНС у звању доцента на Катедри за цртање. Њена поља истраживања су цртеж, графика, сликарство, психоанализа уметности, конзервација и рестаурација културног наслеђа. Активно излаже већ двадесет година и добитник је више награда за свој уметнички рад. Од 2004. до 2019. била је запослена у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Петроварадину као сликар конзерватор, где је учествовала у преко четрдесет пројеката везаних за истраживање, конзервацију и рестаурацију покретног и непокретног културног наслеђа у Србији, Хрватској, Румунији и Мађарској. Изложба се може погледати до 17. јула као и на виртуелној галерији КЦНС. 

Н. Попов

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести