Изложба Колекција слика Јованке Броз у ГМС

У Галерији Матице српске вечерас у 20 часова биће отворена изложба „Партизанка и Фрагонар.
d
Фото: ГМС

Колекција слика Јованке Броз”, реализована у сарадњи ГМС и Музеја Југославије. У фокусу је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, која су прошла су кроз комплексне и свеобухватне конзерваторско-рестаураторске поступке у Галерије Матице српске. Поставка, међутим, обухвата и личне предмете, фотографије, као и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да, што је више могуће, имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом. Ова колекција настала је спонтано као кулиса једног живота, а исто тако је и нестала.

Како је јуче речено на конференцији за новина ре у ГМС, излагање ових дела има двоструки значај: с једне стране ради се о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представљају имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота. Изложена уметничка дела, која су последње тридесет три године Јованкиног живота оплемењивала простор у ком је живела, на посебан начин данашњој јавности објашњавају феномен Јованке Броз – њену личност, осећај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистичкој Југославији.

Фото: ГМС

Музеј Југославије и Галерија Матице српске, кроз ову изложбу, на којој ће бити и дела Влаха Буковца, Исмета Мујазиновића, Миљенка Станчића, Стојана Аралице... показали су плодотворност сарадње међу националним установама културе. Стручном конзерваторско-рестаураторском обрадом, као и новим тумачењем, настала је једна атрактивна изложба која ће до 28. августа бити представљена у Галерији Матице српске, а затим се сели и у Музеју Југославије.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести