Изложба Милета Шауле у новосадском Малом ликовном салону

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) постављена је изложба слика названа „Беспућа“ Милета Шауле која може да се погледа и на линку Виртуелне галерије ликовног програма.
i
Фото: Ilustracija

Аутор заснива свој сликарски концепт на идеји да је апстракција нова реалност јер проистиче из себе саме. На сликама израженог колорита Шаула истражује материјале (песак, пигмент, земљу) и претаче их у апстрактне композиције.

Почетком 2000-тих његов рад одражава заинтересованост за гест, цртеж и симбол у уметности старих култура, средњовековној уметности, стрит арту, а резултат су биле интегралне слике изграђене не само на основу ликовних елемената него и синтезе ликовног и литерарног. Почетком 2010. аутор, како објашњава, проналази начин да ослободи израз и представи своју поетску естетику. Иако је боја и даље значајна, све мање га интересују њени формални аспекти, тако да напушта беспредметност апстракције да би се приближио слици блиској његовом унутрашњем бићу. Платна постају бескрајни слојевити метафизички пејзажи у којима форме, знакови и антропоморфни облици бивају ослобођени претходних квадратних оквира, и отпочиње све интензивније присуство привида, сени, фигура, животиња, биљног и природног света. Последњих година прелази пут од синтетичке ка лирској апстракцији, а потом и фантастици. По речима уметника, потезом и начином рада тежи да провоцира случајност, препознајући обрисе и релације са намером да ухвати унутрашњи живот необичних сусрета и спојева, а сликарство првенствено фокусира на скривене аспекте људског постојања (пролазност, несталност, унутрашња открића и сукоби).

Основно место дешавања мојих слика и цртежа нека је врста дивље природе, простор између светова у коме равноправно егзистирају елементи из света снова, митологије, театра, поезије, филма, као и код неких других уметника и књижевника магичног реализма, надреализма, јужњачке готике или ноара, каже Шаула.

Изложбом „Беспућа“ наставља започето ликовно истраживање. По њему су беспућа сва она места где се смењују стварности, сударају форме у свом замаху и покрету. У судару бојених наноса изражени су пролазност и експресија тренутка, као и елементи динамичног света који је у кретању, сударању и нестајању.

Миле Шаула (1970) је члан је Удружења ликовних уметника Србије са запаженом међународном излагачком каријером. Од 2002. редовно излаже на престижном париском Salondes Ralites Nouvelles где је два пута освојио награду Prix Marin (2006, 2011). Његове слике налазе се у многим приватним колекцијама, а излагао је на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Од 2000. приредио је низ самосталних изложби у Београду, али и у Француској, Белгији, Италији, Немачкој, САД. Изложба може да се погледа до 5. јуна.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести