Изложба о архитекти Николи Добровићу у Галерији САНУ

Изложба „Никола Добровић - Под заставама модерних покрета” аутора проф. др Марте Вукотић Лазар, мр Бојана Ковачевића и Марине Докмановић, биће отворена вечерас у Галерији САНУ.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Наведена изложба која ће трајати до 24. августа, јесте централни програм у коме се обележава 125 година од рођења академика, професора, архитекте Николе Добровића (1897-1967). По речима академика Милана Лојанице, на изложби бити приказан већи број Добровићевих пројеката, личних предмета, архивске грађе, уметничких дела и документарних филмова. Поред изложбе, планирана је читава серија догађаја - научни скуп, неколико публикација на српском и енглеском језику, студентски конкурс, монографија, трибине и разговори. Милан Лојаница се осврнуо на сам назив изложбе “Под заставама модерних покрета”, који указује на суштину и смер стваралаштва Николе Добровића, приказује његово залагање и иницијативе, и назвао га је “пиониром модерне архитектуре”. Околности су учиниле да Никола Добровић на територији Србије има подигнуто само једно здање, зграду Министарства одбране и Генералштаба у Улици кнеза Милоша у Београду, коју је крајем 2005. године Влада Србије прогласила за културно добро.

– Циљ наше изложбе јесте да покушамо да широј јавности пружимо на увид комплетну документацију о архитекти Добровићу, ко је он био и да истакнемо све његове заслуге, значај, допринос који је оставио у време Југославије. Обележио је културу тог времена, 19. и 20. века – рекла је коауторка изложбе Марта Вукотић Лазар, додајући да се за Добровића причало да је “био прави човек на правом месту, али у погрешно време”. – А зашто је то тако, посетиоци могу сазнати на изложби, све до 24. августа.  

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести