Изложба о Јовану Дучићу у САНУ

БЕОГРАД: Изложба "Јован Дучић: Трагање за новим" академика Злате Бојовић отворена је у Галерији Српске академије наука и уметности, а отворио ју је председник САНУ академик Владимир Костић.
ducic
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs
Костић је напоменуо да се САНУ годинама уназад бави представљањем достигнућа великих људи који су обележили нашу историју.
"Сада је ред дошао на Дучића. Сваки пут када се Академија бавила животом и радом наших великих умова ми смо учили много тога о условима у којима су они стварали и околностима које им често нису ишле на руку. О томе сведоче и Дучићеве песме", рекао је Костић и истакао да је Дучић био изузетан песник, прозни писац и дипломата.
Музичким нумерама церемонију отварања изложбе оплемениле су ученице гимназије Јован Дучих из Требиња.
Овом поставком започиње обележавање 150 година од рођења Јована Дучића, који се сматра једним од најзначајнијих српских песника.
По речима ауторке Бојовић, изложба "има задатак да у целини представи Дучићеве најважније путеве и преокрете у раду и животу, првенствено књижевном, који му је донео велику заслужену славу, да га представи као дипломату и покаже изузетност његове појаве".
Бојовић је за Танјуг казала да реч о досад највећој изложби о Дучићу.
"Поставка је нека врста ликовне биографије Дучића од рођења у Требињу до повратка у његов родни град. Сакупили смо предмете, остатке његове оставштине, рукописе, велики број аутографа...Сакупљали смо те артефакте по различитим институцијама , најпре у Требињу..." казала је Бојовић.
Изложба се састоји од осам целина (одељака) које прате Дучића од рођења, те преко многобројних великих путева којима се кретао, све до краја живота и "повратка" на вечни починак у Требиње.
Грађа за ове одељке добијена је из већег броја библиотека и архива (из Требиња, Народне библиотеке Србије, архива и библиотеке САНУ, приватних колекција, и других).
Овом приликом ће по први пут бити представљена и сва прва издања његових дела, од којих нека представљају велике реткости.
На изложби је изложена и Дучићева биста чији је аутор Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота (партитура композиција на Дучићеве стихове) и предмета, као и велики број репродукованих експоната.
Поред тога, за ову прилику снимљен је и филм који ће се приказивати током читавог трајања изложбе, а који дочарава Дучићево Требиње и представља све знаменитости у том граду за које је Дучић заслужан (односно споменике који су подигнути његовом заслугом, пре свега споменик Његошу), остатак његове родне куће, као и његово вечно пребивалиште - Грачаницу.
Како је најављено, дан након отварања изложбе (8. септембра) биће уприличена Свечана академија у част овог великог јубилеја, а након тога, 9. и 10. септембра, биће одржан научни скуп посвећен Дучићевом животу и делу.
Зборник радова са овог скупа биће објављен следеће године.
Осим тога, у периоду до научног скупа на српском и енглеском језику биће објављена књига "Јован Дучић - живот, дело, време", која даје преглед песниковог живота и рада, укључујући и дипломатске послове, као и слику времена у којем је живео и деловао, са избором из библиографије на крају.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести