Изложба о Мирослављевом јеванђељу у тврђави Голубац

ГОЛУБАЦ: Изложба „Божанска инспирација Мирослављево јеванђеље" биће отворена 20. јула у Палати у тврђави Голубац, наводи се на сајту Туристичке организације Србије (ТОС).
m
Фото: Youtube Printscreen

Изложба је посвећена Мирослављевом јеванђељу, најстаријем сачуваном српском ћириличком рукопису, који су исписали и осликали српски монаси у последњој четвртини 12. века.

Јеванђеље је писано на пергаменту и састоји се од 181 листа у кожном повезу, а за запис на последњем листу Јеванђеља сведочи да га је поручио хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање.

Сматра се да је дијак Глигорије (или Григорије), чији се потпис налази на последњем исписаном листу, писар или минијатуриста Јеванђеља.

Јеванђеље је 1979. године проглашено за културно добро од изузетног значаја, а у јуну 2005. године, Мирослављево јеванђеље је уписано на листу УНЕСКА Памћење света.

Изложба обухвата факсимиле Јеванђеља из 19, 20 и 21. века, везене странице Јеванђеља ауторке Биљане Ећимовић, документарни филм Бошка Савковића "У почетку беше реч", поставку о судбини рукописа, пробни примерак факсимила из 2019. године који има верну репродукцију осликавања рађених на злату, изабране урамљене странице Јеванђеља.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести