Изложба о моди у Србији у Музеју примењене уметности

БЕОГРАД: Изложба Мода у модерној Србији, чији је кустос Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењене уметности биће отворена 6. новембра у МПУ када та важна институција културе слави свој рођендан.
e
Фото: pixabay.com

На изложби ће бити представљен избор од 81 модног предмета из 19. и с почетка 20. века који се чувају у музејској Збирци текстила и костима, праћен репродукцијама грађанских портрета и документарне грађе из различитих јавних и приватних збирки.

У оквиру прославе Дана Музеја примењене уметности, током свечаног отварања изложбе, биће презентоване модне вињете креаторке Валентине Обрадовић.

Одећу и обућу из модне линије ЛовебyВалентина употпуниће вунени аксесоар Шаулина Александре Шауле, накит ELM Jewlery  Весне Милошевић, фризуре Драгане Тривић и шминка Бранке Ђурашковић Јовановић.

Током изложбе, у Музеју примењене уметности, биће организован богат пратећи програм.

Сваке среде у 17.30 сати, у оквиру циклуса Предавања средом, стручњаци из земље и иностранства држаће предавања на различите теме везане за моду и одевање у XIX и почетком 20. века, док ће сваког петка у 17:30 х, у оквиру циклуса Вођења петком, своје утиске о изложби са посетиоцима делити гости-водичи, јавне личности из света моде, новинарства, књижевности, позоришта...

Део пратећег програма изложбе је и виртуелна изложба Добрила Стојановић: четири деценије стручног и научног рада у области текстила и моде, чији је аутор виши библиотекар Андријана Ристић.

Изложба ће бити постављена у Дигиталној библиотеци Музеја примењене уметности са идејом да омогући отворен приступ резултатима богате кустоске каријере Добриле Стојановић (1925-2018), првог кустоса музејске Збирке текстила и костима, који је поставио темеље музеализације моде у Србији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести