Изложба "Пројекат Југославија" у Музеју Југославије

БЕОГРАД: Изложба "Пројекат Југославија", ауторки Ане Адамовић и Милице Пекић, биће отворена у уторак у 18 часова у Музеју Југославије (у згради Музеја 25. мај).
w
Фото: pixabay.com

Поставка се састоји из видео радова - 100 интервјуа, који су рађени са саговорницима различитих узраста и профила, из земаља насталих након распада некадашње државе.

Изложба представља завршницу истоименог пројекта, који је резултат вишегодишње сарадње Музеја Југославије и "Киоска - платформе за савремену уметност".

Сам процес интервјуисања реализован је атипичним поступком, јер су ауторке уместо конкретног питања сваком учеснику и учесници понудиле картон који описује неки од предмета из збирки Музеја Југославије, на коме се налазе основне информације о том предмету: опис, датум или период из којег потиче и порекло.

"На тај начин покушале смо да колекцију материјалних трагова прошлости посредним путем преведемо у форму живих коментара, актуелних размишљања, идеја и потенцијала за будућност", објашњавају Ана Адамовић и Милица Пекић.

Да ли је прошлост Југославије већ музеализована, историзована и похрањена у архивама, може ли нам та прошлост разјаснити барем нешто о садашњости, помоћи да разумемо кризу у којој се данас свет налази, можемо ли, на примеру мултинационалне, мултиконфенсионалне земље, која се пре 25 година распала, почети да размишљамо о алтернативама за садашњи тренутак? - само су нека од питања на које "Пројекат Југославија" покушава да понуди одговоре.

"Одмаком од предметности самих објеката, покушале смо да размишљање о наслеђу југословенске државе удаљимо од носталгичне визије прошлости, померајући акценат на размишљање о региону, Европи и свету данас, који су, чини се више него икада, заглављени у перманентној кризи, сукобу, нетолеранцији и неједнакости", истичу ауторке.

Изјаве публике постаће, равноправно са постојећим интервјуима, део колекције Музеја Југославије.

"Пројекат Југославија" реализован је уз подршку Балканског фонда за демократију и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба, чију је архитектуру осмислила Милица Лопичић, биће отворена до 15. априла следеће године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести