ИЗЛОЖБА РАДОВА ТРИ ВЕЛИКА СРПСКА СЛИКАРА У ГАЛЕРИЈИ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ Дадо–Влада–Љуба

У Галерији Уметничке колоније „Панонија” Привредне коморе Војводине (улазни хол Мастер центра у Браће Поповића 5) данас у 18 часова биће отворена изложба „Дадо - Влада - Љуба”. 
e
Фото: Youtube Printscreen / NEW HOUSE DESIGN

 Поставка,  иза које стоји Средњоевропски културни центар, обухвата  укупнбо 25 дела, графике Миодрага Даде Ђурића (1933 – 2010) и Владимира Владе Величковића (1935 – 2019), као и аквареле Љубомира Љубе Поповића (1934 -2016).

– У колекцији Visconti Fine Art галерије из Љубљане, коју заступам већ 17 година,  налазе се и едиције великих мајстора сликарства, међу којима су Дадо Ђурић, Владимир Величковић и Љуба Поповић – каже за „Дневник” продуцент изложбе Михајло Несторовић. – И било ми је занимљиво да ту тројицу наших великана сместим у један простор, на једно место, представљајући Ђурића и Величковића кроз серију графика, а Љубу поповића са три дивна акварела.

Када је реч о графикама Даде Ђурића и Владе Величковића, у питању су специфичне едиције из седамдесетих, осамдесетих и почетка деведесетих година прошлог века, које су циљано рађене за Вујиће, Живу и Лазу, власнике  Visconti Fine Art галерије, чије је седиште у то време било у Милану.

– Дакле, реч је о веома ретким радовима из породичне колекције Вујић, а заступљене су различите технике, од бакрописа, суве игле, дубоке штампе, до  литографије и сито штампе. При томе је, рецимо, поједине отиске Дадо Ђурића ручно дорађивао, те су у том смислу уникатни.       

Фото: pixabay.com

Међу одабраним графикама су, рецимо, Величковићеви триптих и диптих, оба  названа „Тенис”, с тим што је први рађен за турнир у Умагу а други за Womens open у Цириху,  док је Ђурић представљен серијом „Фигуре” из 1980 и 1981. 

– Када је реч о Љуби Поповићу, на изложби ће бити презентована три његова оригинална акварела из 2002. године, посвећена Паризу. Они се могу посматрати и као триптих, јер су заступљена три важна Поповићева мотива: врт,  храм и жена, и то у његовом препознатљивом колориту.

Изложба се, појашњава Несторовић, циљано реализује у простору Галерије Привредне коморе Војводине, у којем се већ неко време приређују вернисажи радова насталих под окриљем колоније „Панонија”, али и уметника ван тог круга, а било је до сада представљено и неколико колекција  - рецимо војвођанских сликара.

– Сјајно је што је Привредна комора Војводине оформила ту галерији, јер су показали да је и код нас могуће нешто што је одавно светски тренд - да се сваки простор, омеђен са три зида, може трансформисати у излагачки. А овај антре Мастер центра је посебно добар простор јер је тај његов „четврти” зид отворен према публици, према улици, тако да мами и обичне пролазнике а не само поклонике ликовне уметности. Тако да се надам да ће и ова наша изложба у наредне две седмице привући доста посетилаца.

Изложба  „Дадо - Влада - Љуба” биће отворена до  29. фебруара.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести