Изложба „Речи су у ваздуху“ отворена у Галерији Куће легата

БЕОГРАД: Изложба под називом „Речи су у ваздуху“ ауторке Весне Божовић отворена је у Галерији Куће легата у Београду пред великим бројем посетилаца.
i
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Посебна и необична поставка уместо скулптура и слика публици приказује речи по избору 12 познатих личности које воле игру и уметност.

Те познате особе су Принцеза Јелисавета Карађорђевић, глумци Вук Костић и Љубомир Булајић, певачица и глумица Оливера Катарина, глумица и редитељка и Мирјана Карановић, модни дизајнер Данка Каровић, спортиста Душан Мандић, ТВ водитељ и стручњак за маркетинг Иван Станковић, позоришни критичар и театролог Иван Меденица, песник и писац за децу Љубивоје Ршумовић, спортиста Милица Мандић, фудбалски тренер Саша Илић.

Отварању, које је протекло без званичног говора присуствовале су три од 12 познатих личности које одабрале речи.

Принцеза Јелисавета Карађорђевић изабрала је реч "инспирација" и једино је она била присутна и са својом фотографијом из млађих дана изнад те речи.

Милица Мандић, репрезентативка, спортисткиња борилачких вештина - теквандо, изабрала је реч "посвећеност" која је истакнута на зиду, као њен животни мото, док је Иван Станковић одабрао реч "Какодалогија". Он је, иначе, већ две године аутор и водитељ емисије "Шта сам теби и ко сам себи" на телевизији К1.

Њих троје су међусобно разговарали и размењивали утиске о необичној, донекле авангардној изложби, у чијем фокусу се налазе истакнуте речи и реченице, залепљене на зидове и уоквирене различитим бојама, а касније су долазиле и друге личности - учесници.

Кућа легата и колектив “Арт централа” заједнички су продуценти ове нове концептуалне изложбе, док је кустос пројекта професор Факултета ликовних уметности Никола Шуица, а ауторка концепта Весна Божовић.

Модна дизајнерка Данка Каровић одабрала је реч “Светлост” на жутој подлози, која означава Сунце, и налази се у највише осветљеној просторији Куће легата.

Иван Меденица је записао чувену реченицу коју изговара јунак Хамлет у истоименој драми Вилијама Шекспира “Бити спреман, то је све”.

Вук Костић је записао “Живот, љубав, море” као три основна постулата по којима се води, његов колега глумац Љубомир Булајић је утиснуо мистичну реч “Еоеојојо”, Саша Илић је представљен речима “Истрајност, лојалност, тата”, Мирјана Карановић каже само “Слобода”, а Оливера Катарина сматра да је најважније - “Достојанство”.

Љубивоје Ршумовић се представио кроз стих “Не постоји друга сила, песма ме је измислила”, док је успешни ватерполиста Душан Мандић једини исписао читаву реченицу као самопоуздање на такмичењима: “Има Бога, Бог све види, против судија, против свих, ми смо најбољи, ми смо најјачи, идемо у финале”.

У пријатном амбијенту отмене зграде Куће легата из 19. века, која је проглашена за споменик културе, ова изложба ће бити отворена до 14. маја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести