Изложба слика Дада Ђурића отворена у Комбанк дворани

БЕОГРАД: Изложба дела црногорског сликара Миодрага Дада Ђурића (1933-2010), из збирке Новице Јововића, отворена је вечерас у Галерији Комбанк дворане у Београду.
i
Фото: Tanjug/ Kombank dvorana

Изложбу је отворио редитељ и историчар уметности Ђорђе Кадијевић, који је оценио да се у Ђурићевом делу може видети фасцинантна количина енергије, снага израза и интензитет, што је одраз стваралачке силе.

Ово је чисто сликарство. Кад би се чудовишта на сликама претворила у реална бића, ми би се разбежали због ужаса. Међутим, кад их видимо на слици, станемо задивљени, захваљујући цЦудесној моћи Дадовој да пробуди најдубља естетска осећања, рекао је Кадијевић.

Према његовим речима, Ђурићеве слике "не привлаче људе зато што нису у лаичком смислу речи лепе, али имају вишу лепоту, која је изнад естетског стандарда, и изазивају колективно дивљење".

За њега је рекао Салвадор Дали, сигурно највећи ликовни уметник 20. века: ''После мене само Дадо!, закључио је Кадијевић.

Колекционар Јововић је истакао да је за њега посебна радост што су последњих година колекционари из Србије и Црне Горе на аукцијама откупили значајне Ђурићеве радове.

Изложба је посебна по радовима насталим у распону од 50 година. Најстарији рад настао је 1958. а најновији 2007. три године пре смрти. За мене јако значајан рад, јер је показатељ духовне снаге и вештине генија, нагласио је Јововић.

Маја Тодоровић Изквијердо подсетила је да је њен супруг Милош Шобајић (1945-2021) у марту својом изложбом отворио Галерију Комбанк дворане, осмислио њен концепт и иницирао изложбу Ђурићевих дела.

Дадо је био један од највећих сликара за мог супруга и сигурна сам да сада обојица осликавају рајско небо, рекла је Тодоровић Изквијердо.

Директор Комбанк дворане Игор Станковић је оценио да је "емотиван тренутак бити окружен оваквим делима и у сећање на великог човека".

Глумица Вјера Мујовић прочитала је одломак из рецензије есејисте Бранка Кукића, где се каже да је Ђурићево сликарство "с једне стране повест о човековој лудости, о страдању због те лудости, и с друге, повест о тријумфу природе, о њеном савршенству у односу на човека".

Цетињанин Ђурић је завршио Уметничку школу у Херцег Новом и уписао Академију ликовних уметности у Београду, да би 1956. године отишао у Француску, где је прву самосталну изложбу имао 1958. у Галерији "Данијел Кордије", а ретроспективу 1981. у "Бобуру" у Паризу.

Његова дела се налазе у многим музејима, галеријама и приватним колекцијама широм света.

Организатор Комбанк дворана није саопштио до када ће трајати изложба.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести