Изложба три уметника у Галерији огранка САНУ

У Галерији Огранка Српске академије наука и уметности (Платонеум, Николе Пашића 6) данас у 18 часова биће отворена изложба радова Луке Кулића, Милоша Вујановића и Данила Вуксановића, под називом „ЛуМиДа“.
д
Фото: Промо

Поставка је претпостављени уметнички тријалог, уједињен у представи – идеји, концепту повезивања и кретања – и састоји од радова на папиру, дигиталних графика, слика, објекта и једне заставе.

Лука Кулић извео је дигиталне графике из свог графичког алманаха, својеврсног дневника, у коме се бави различитим интимним приповестима које се често граниче са знаком или логоом. Симбиоза текстуалне поруке и стилизованог, интертекстуалног цртежа, као и композиционог решења чистих површина, у служби су духовите графичке целине. Исто тако, ови радови постављају питање (по)кретања медијског извођења и као такви могу бити реализовани као дигитални принтови, линорези, цртежи тушем или анимирани савременим дигиталним техникама.

Милош Вујановић изложио је цртеже у техници радирунга, туша и угљена на папиру на којима су његове дугогодишње преокупације људском фигуром смештеном у ковитлацу линеарних сфера. Гранични експеримент ових радова сугерише на стално преиспитивање и вагање између ликовности цртежа и илустративности на симболичком нивоу. Односи између имагинарних, анималистичких и трансценденталних углова посматрања говоре о могућности да се класични наратив изрази сведеним ликовним средствима.

Данило Вуксановић представља се избором из веће целине цртежа под радним називом Лумида (путеви), која је настала на пробним отисцима књиге Бихпоље Мира Вуксановића. Уплетене линије различитих интензитета и смерова представљају замишљене руте миграционих кретања. Свака линија излази из формата и свака за себе индивидуално је измештена у односу на све друге. Једино се у преплету и сусретању оне прожимају означавајући тренутак комуникације и интеракције. Цртежи су постављени у групе неправилно распоређене у простору.

Поставку „ЛуМиДа” прати и тројна фотографија/анимација портрета аутора изложбе коју је извео фотограф Предраг Узелац. Резултат првог заједничког појављивања на уметничкој сцени Луке Кулића, Милоша Вујановића и Данила Вуксановића биће у Галерији Огранка САНУ могуће видети до 30 јуна.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести