Изложба у београдској галерији „Хаос“: Цртачки опус Саве Халугина

Дело истакнутог вајара академика Саве Халугина биће представљено на изложби у познатој београдској галерији „Хаос“ (Доситејева3), првој после паузе због епидемије коронавириса.
sava halugin
Фото: Youtube Printscreen

Овог пута биће изложен Халугинов цртачки опус као и мање скулптуре. Данас у 12 часова у галерији „Хаос“ биће одржан разговор са академиком Халугином и историчарком уметности Оливером Вукотић, која ће сутра у 20 часова отворити ову изложбу. На монитору у галерији биће представљен целокупан ликовни опус Халугина.

Ликовни критичар Здравко Вучинић, у текст за ову поставку, наводи да се Сава Халугин својим уметничким квалитетима, изузетном активношћу, чврстим и чистим моралним ставовима према свим појавама у друштву и животу, истиче као изузетно значајна и богата личност која је стално присутна у српској ликовној уметности. Његова скулпторска уметност достигла је ону естетичку разину која би у сваком случају остала неостварена да заиста и по природи свога обликоватељског менталитета и по пластичкој судбини није постала парадигматична индивидуална појава у српској ликовној уметности најновијег периода.

Сава Халугин (Ново Милошево,1946) је завршио Академију ликовних уметности у Београду, вајарски смер, 1972. Од 1975. постаје члан УЛУС-а, УЛУВ-а и УПИДИВ-а. Последипломске студије завршава 1978. и добија звање магистра вајарства. До 1994. има статус слободног уметника, а од 1994. до 2013. професор је Методике ликовног васпитања са практичном наставом на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Суботици. Излагао је самостално и колективно на бројним изложбама у  землљи и иностранству. Добитник је великог броја значајних награда за своја скулпторска дела, за споменике, али и за цртеж и укупан ликовни опус. Његови радови се налазе у музејским поставкама и многим слободним просторима. Дописни члан САНУ постаје 2018. године.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести