Изложба у новосадској КС „Свилара”: „Виваријум” – сад!

У Културној станици „Свилара“ прексиноћ је отворена заједничка изложба двоје новосадских уметника млађе генерације Адријен Ујхази и Немање Миленковића названа „Виваријум“.
Izložba će moći da se pogleda do 24. Jula  Foto: privatna arhiva
Фото: Изложба ће моћи да се погледа до 24. Јула  Фото: приватна архива

У питању је први од 22 уметничка програма која су добила новчана средства за реализацију у културним станицама Новог Сада као део пројекта „Уметници. Сад!” Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”. Ово двоје новосадских уметника су се током протекле две недеље овом истом поставком представили и београдској ликовној публици у Галерији Дома омладине на позив кустоскиња изложбе Катарине Костандиновић.

-  Изложба „Вивариум“ рефлектује наш тренутни однос према природи и животној средини, према биљкама, животињама и нама самима, тако да је она својеврсно огледало тренутне ситуације у којој се налазимо на најбољи могући начин - каже Немања Миленковић о првој заједничкој поставци са Адријен Ујхази. – У овом пројекту, који још увек траје, упућујем позив људима да ми донирају различите предмете од животињског материјала, који у форми изложбе мењају сврху и уз различите интервенције постају уметничко дело.

По речима Адријен Ујхази, она је у мале петријеве шоље стављала комбуху од које настаје печурка, симбиотска култура бактерије и квасца. Комбуха настаје од ферментисаног црног или зеленог чаја и кроз тај процес је правила мале објекте. Главна идеја јој је била како да то алтернатизује, јер од комбухе како објашњава, може да се направи материјал који симулира и животињску али и биљну базу, да што мање штети животној околини. Тако је направила и шешир од комбухе. Представила је и неке предмете које је бојила синтетичким и природним бојама, али циљ јој је да до колорита дође на што природнији начин. У пољу еколошке уметности којом се бави поред комбухе истраживала је још неке природне материјале.


Култура није трошак него улагање

- „Уметници. Сад!“ је део пројеката подизања капацитета планираног на више начина и дугорочно кроз Стратегију развоја културе до 2026. и са којим смо ушли у кандидатуру, а затим и победили, а односи се на подизање и јачање капацитета уметничке сцене Новог Сада што је планирани процес сваке европске престонице културе- каже Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021. - Поносан сам на свој тим јер у тренутку када многе европске престонице културе стају или минимализују и трансформишу свој рад, ми смо показали шта значе људи, процеси, простори и програми. Са нашим спонзорима уложили смо у подизање додатних капацитета новосадске уметничке сцене, а променило се и уверење самих спонзора да култура није трошак него улагање. Важно нам је да са више 30 милиона динара, од којих је више од 11 милиона заиста за уметнике, позиве и конкурсе које смо расписали, али и програмску подршку кроз простор и продукцију, радимо на децентрализацији културе, развоју публике и јачању сцене и при том промовишемо саме просторе. Ситуација са ковидом је неке сегменте убрзала, а у контексту догађаја у области културе, предаја није опција за Фондацију, тако да улазимо у он лајн платформу, свакако планирану, али сад брже и захтевније и која нам омогућава да и на овај начин развијамо публику.


Предмети који чине ову поставку изложени су на дугачком столу и аутори указују да посетиоце у Београду нису могли да препознају ко је аутор ког рада што је њима био и циљ јер је у питању заједничка. Ишли су са идејом да проналазе различите аналогије у појединим материјалима, тако да например комбуха буде замена за животињску кожу.

Говорећи о пројекту на коме су учествовали Миленковић указује да је у ситуацији пандемије у којој се налазимо, уметност била најдоступнија и већини људи испуњавала време током карантина, али као конзументи уметности смо заборавили како она настаје у периоду кризе. Зато је овај пројекат који подржава младе уметнике за њих неопходан и нужан да би уметност могла да се развија као и да уметници могу да реализују своје идеје.

Адријен Ујхази (Нови Сад, 1995) студенткиња је мастер студија на Академији уметности у Новом Саду, у класи Босиљке Зиројевић Лечић. Своје стваралаштво усмерава ка испитивању односа човека и саме природе, што обухвата области еколошке уметности и био арта у форми различитих визуелних медија као што су: слика, цртеж, видео, инсталација.

Немања Миленковић (Нови Сад, 1996) основне студије завршио је прошле године на Академији уметности у Новом Саду у класи Драгана Матића и уписао мастер студије под његовим менторством. Сада ради као сарадник у настави на Катедри за сликарство. У свом раду примарно истражује однос људи и животиња у савременом друштву, истражујући простор колективног идентитета, односно идентитета индивидуе.

Изложба ће моћи да се погледа до 24. јула уз придржавање свих препоручених мера у актуелној епидемиолошкој ситуацији, а доступна је и онлајн.    

Н. Попов

 

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести