Изложба у Поклон збирци Рајка Мамузића

У Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, на изложби која се отвара вечерас у 19 часова, биће представљени радови београдских уметника који су чинили Децембарску групу (1955-1960) из збирке Савремене галерије у Зрењанину.
d
Фото: Промо

Ауторка изложбе је Славица Попов, виши кустос Савремене галерије Зрењанин, док је кустос Нада Станић, музејски саветник Поклон збирке Рајка Мамузића.

Овом изложбом Савремена галерија у Зрењанину је 2016. обележила 60 година од оснивања Уметничке колоније Ечка, у чијем формирању су учествовали поједини чланови ове групе београдских уметника, били су њени чести гости и излагали у Зрењанину, самостално, у оквиру годишњих изложби колоније;а једном и као група.

Децембарску групу је чинило десеторо уметника (Милош Бајић, Лазар Возаревић, Лазар Вујаклија, Александар Луковић, Зоран Петровић, Миодраг Б. Протић, Младен Србиновић, Александар Томашевић, Стојан Ћелић и Драгутин Цигарчић) из прве послератне генерације сликара који су створили индивидуалне поетике. Ова група уметика, по речима ауторке Славице Попов је представљала јак покретачки импулс у ликовном животу Србије средином 20. века и сматра се носиоцем послератног високог модернизма у српској уметности. Њен значај је вишеструк, на првом месту у ослобађању српског сликарства од социјалистичког реализма, а велику улогу имала је и у настајању модерне у послератној Србији и успостављању континуитета са међуратном модерном.

Збирка Савремене галерије Зрењанин данас поседује 41 рад девет чланова Децембарске групе насталих у периоду активног излагања и деловања групе (1955-1960). Већина ових радова је настала у Уметничкој колонији Ечка, док су неки радови приновљени за збирку након изложбе Децембарске групе у Зрењанину 1956. Сви чланови групе, сем Александра Томашевића, били су чести гости Уметничке колоније Ечка, а Зоран Петровић и Александар Луковић, у њеним почецима помагали су у организацији.

Сродна дела послератне генерације сликара, између осталих и чланова Децембарске групе, сем Миодрага Б.Протића имају и Мамузићев легат у Новом Саду као и колекција зрењанинске галерије, тако да ова поставка поново подсећа на заједничке темеље на којима су формиране збирке у ова два града.

Изложба ће трајати до 28. априла.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести