Изложба Уроша Недељковића од уторка у УПИДИВ-у

У Галерији Форма, УПИДИВ-а (Илије Огњановића 3) у уторак у 19 часова се отвара изложба „Форма и контраст“ новосадског уметника Уроша Недељковића.
e
Фото: pixabay.com

Његове калиграфске композиције уводе нас у односе светлог и тамног света и упућују на развој два емотивна стања у односу на две групе технички другачије изведених радова, наводи у каталогу изложбе Оливера Батајић Сретеновић. Експресивне композиције, изведене руком, по њеним речима одају утисак слободе, ритма, у којима као посматрачи нисмо сигурни да ли да се препустимо лутању кроз емотивно стање које у нама изазивају, или да покушамо да разазнамо форму слова и схватимо поруку коју аутор жели да нам пренесе. Са друге стране, композиције изведене на рачунару, у потпуном су контрасту са експресивним формама и посматраче постављају у одговоран став у којем недвосмислено, прво у формама тражимо значење рада, а тек касније се препуштамо дивљењу које прецизни калиграфски покрети, својим преплитањем, градећи поетичност линија, склапају у нове значењске форме.

Урош Недељковић (Нови Сад, 1980) дизајнер, сликар, наставник и истраживач, дипломирао је сликарство 2002. на Академији уметности у Новом Саду, где је 2007. завршио и постдипломске студије. Докторирао је на Факултету техничких наука 2016. На студијским програмима Департмана за графичко инжењерство и дизајн од 2010. организује наставу из групе предмета графичких комуникација.. Аутор је или коаутор више од 50 научноистраживачких и теоријских радова у домаћим и међународним часописима. Коаутор је уyбеника и практикума „Писмо и типографија”. Ликовна дела и графичке радове излагао је на више од 30 колективних изложби у земљи и иностранству, а имао је и три самостална уметничка наступа у Новом Саду. Изложба ће трајати до 8. марта.      

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести