Изложба Зорана Тешановића у Народном музеју Зрењанин

Изложба радова сликара Зорана Тешановића, под називом „Молекули лепше будућности“, биће отворена вечерас у 20 часова у салону Народног музеја Зрењанин.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

На изложби ће се наћи одабрани радови из опуса овог уметника, разврстани у неколико засебних тематских целина. Најзаступљенија ће бити актуелна продукција. Како наводе у зрењанинском музеју, поставка је конципирана као хуморна и иронична рефлексија на време у коме живимо. Кустос изложбе је Душан Маринковић.

- Када је уметник дуго присутан на ликовној сцени, потпуно је нормално да провери колико је његов опус релевантан у данашњем времену. Да ли савремена осећајност живи у његовом делу. Идеје не би смеле да се током времена деформишу, него да се спонтано и неометано развијају. За праву, велику ретроспективу још је рано, али за једно могуће, сериозно ишчитавање пређеног пута, кроз избор радова свакако је добар тренутак - каже Тешановић уочи отварања изложбе у Народном музеју Зрењанин.

Студије сликарства Тешановић је завршио на Факултету ликовних уметности у Београду 1988, и потом и последипломске 1993. Члан је УЛУС-а од 1988. До сада је имао двадесет самосталних изложби у најзначајнијим галеријама у земљи. Учествовао је на многим групним изложбама које презентују савремену ликовну сцену Србије у земљи и иностранству.

- Зоран Тешановић наставио је да ниже колоплете мотивских фигуративних разлагања, да продубљује иронијске ребусе и заводљива пружања уведених реквизита. Његова уметност је већ дуже од три деценије прочишћено завештање с једне стране, традиције искошеног осматрања света, а са друге и суптилне надградње општих околности. Питорескна и стилизована авантура суочених контраста сликарски је доследно утемељена ка колоплету предметних опажајних доказа. Очигледан је Тешановићев стрпљиви ритам поигравања на рушевинама неке давне идилично очекиване завршнице метафоричних молекула – наводи у тексту каталога изложбе проф. др Никола Шуица.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести