Један појас, један пут: АУНС у Алијанси уметничких филмских школа

НОВИ САД: Академија уметности Универзитета у Новом Саду приступила је Алијанси уметничких филмских школа, као једина институција из Србије која је на Централној драмској академији у Пекингу ушла у конзорцијум са уметничким универзитетима у оквиру иницијативе „Belt & Road“ (код нас познатије као „Један појас, један пут”).
akademija umetnosti protokol
Фото: akademija.uns.ac.rs

Поред АУНС, део конзорцијума су постале и уметничке институције из Италије, Израела, Сингапура, Непала, Јапана, Кореје, Филипина... 

Алијанса је основана пре свега са циљем да унапреди образовање младих филмских уметника под окриљем иницијативе „Belt & Road“. У фокусу је, дакле, успостављање ефективних механизама за повезивање институција које пружају знање у области филмске уметности у различитим земљама, као и промовисање институционалног рада усмереног како ка едукацији о аудио-визуелним медијима, филму и телевизији, тако и ка научним истраживањима, изјавио је проф. Синиша Бокан, декан АУНС, који је у Пекингу и потписао споразум.

Централна драмска академија у Пекингу биће, иначе, трајни секретаријат Алијансе, који ће обезбедити активности академске размене студената и професора у области филма, истраживања, тренинга, изложби...

Нама је изузетно драго што је Академија уметности у Новом Саду, могу рећи заслужено, једина високообразовна институција из Србије позвана да буде члан светског конзорцијума филмских институција. То, заправо, представља доказ о томе колико је важно јачати међународну сарадњу и континуирано радити на институционалном развоју с циљем афирмације професионалног филмског образовања, популаризације филмске културе у друштву, неговања младих талената, те промоције седме уметности земаља које учествују у овој иницијативи, навео је професор Бокан, с којим је у Перкингу била и проф. др Дубравка Лазић, продекан АУНС за уметнички рад и међународну сарадњу.

Иначе, током званичне посете Кини декана и продекана АУНС и састанака с представницима Шангајског универзитета, Шангајске позоришне академије, Универзитета за комуникацију у Шенжену и Филмске академије у Пекингу, дефинисани су правци даље сарадње у области уметничке продукције и могућности размене студената. У том контексту домаћини су изразили жељу да интензивно учествују у манифестацијама које АУНС већ традиционално организује, као што су А-фест, Међународни филмски фестивал кратког видеа и филма „Shortz“, Студентско бијенале плаката и фотографије... Није у том контексту згорег подсетити на чињеницу да је АУНС од 2015. домаћин кинеским студентима који долазе на Летњу радионицу фотографије и подводне фотографије, као ни на то да је генерално код студената из Кине изражен пораст интересовања за усавршавање на докторским уметничким студијама на Академији уметности у Новом Саду, јер, како сами објашњавају, велика културолошка разлика између наших двеју земаља представља додатну инспирацију и мотивацију.

М. С.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести