Језикоманија: Медиокритетски

Новинари из разних дневних новина, часописа, недељника, месечника често користе речи којима не знају право значење. Тако читаоци могу свашта да „науче”…
NATASA MIRKOVIC
Фото: Наташа Мирковић

Једна од тих речи је и МЕДИОКРИТЕТ (латински MEDIOCRITAS). Ова реч се у медијима користи за крајње негативо значење.

У речнику ћете наћи ова значења дате речи: 1. осредњост; 2. осредње стање;  3. осредња способност; 4. дело осредње вредности; 5. човек осредње способности и умне вредности

Ако кажемо да је нека особа медиокритет онда мислимо да је то особа која у средини средине нађе средину. То је лице које, народски речено „нит’ смрди, нит’ мирише”. Та особа се најбоље осећа када је потпуно непримећена!

Најчешћи одговор, ако има своје мишљење гласи: „Тако је!”

За многе је ова реч мноооого страшна. Вероватно зато што и не знају њено право значење… Али, признаћете, звучи страшно! (нацртала бих смајлија који намигује!)

Велики број људи ову реч, ако је њима упућена, сматрају увредом. Многима можете рећи како: воли да попије, како воли да загалами, да обухвати жену око струка… како воли да поједе масно и сласно, да заглави до зоре у кафани са друштвом… Али ако га назовете медиокритетом… Е, то је већ озбиљна увреда и одбрусиће вам само: Изем вас тако начитане! (Да не пишем ОНАЈ глагол)

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести