Јоко Оно и EXIT обележавају 100 година од завршетка Првог светског рата

Поводом обележавања великог јубилеја и сто година од окончања Првог светског рата, EXIT фондација ће у сарадњи са мултимедијалном уметницом и мировном активисткињом Јоко Оно крајем новембра на Петроварадинској тврђави отворити концептуалну инсталацију под именом “One day…”.
9
Фото: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Овај уметнички рад представиће Петроварадинску тврђаву широм света као тврђаву мира, а пројекат ће бити реализован уз подршку Фондације “Нови Сад 2021”, Града Новог Сада и компаније НИС кроз програм "Заједници заједно".

Нова културно-туристичка атракција Новог Сада и Србије, оригинално је уметничко дело које потписује Јоко Оно, а направљена је на основу модела традиционалног српског брода тзв. „шајке“, који су користили војници-граничари из времена Војне крајине.

Јоко Оно је позната по свом доприносу промоцији мира кроз бројне уметничке облике и инсталације. Након што се родила љубав између ње и чувеног "Битлса", музичара и активисте Џона Ленона, она је своју каријеру посветила управо делима која симболизују идеале мира, љубави и братства међу људима, у које је најпознатији пар у историји музике и уметности дубоко веровао.

Иницијатива ЕXIТ фондације “Први светски мир" (#FirstWorldPeace) има за циљ да на ефектан и глобално релевантан начин обележи сто година од успостављања мира у Првом светском рату. Постављање овог уметничког дела је део стратегије фондације о промоцији, унапређењу и очувању Петроварадинске тврђаве, у оквиру чега је у првој половини године, такође у сарадњи са компанијом НИС, реализована реконструкција објекта Мале стражаре, коју Астрономско друштво користи као Опсерваторију.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести