Јованић: Фотографи изложбом у ЧА дали авангардно виђење слика Надежде Петровић

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је новинарка Душка Јованић, која је као ауторка говорила о изложби "Надежда Петровић - једна сликарка, 15 фотографа, 30 уметничких дела", која је отворена недавно у Чачку.
Танјуг/Зоран Жестић/Душка Јованић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Душка Јованић

Јованић је рекла да је изложба посвећена Петровић наставак традиције да се српски и југословенски сликари популаришу уз ангажман уметничких и модних фотографа, као што је био већ случај са Савом Шумановићем у Шиду, Миланом Коњовићем у Сомбору, Миленом Павловић Барили у Пожаревцу и Пајом Јовановићем у Београду.

Поводом 150 година од рођења Петровић изазов је био њен опус и у сликаркином родном граду је 29. јуна отворена изложба, у оквиру пројекта "Чачанска родна - Чачак национална престоница културе 2023", где су фотографи "на најавангарднији начин представили своје виђење Надеждиних дела".

"Петровић је у историју српских великана ушла не само као сликарка, него и као активисткиња и феминисткиња, фоторепортерка, новинарка, и пре свега жена која је била испред свог времена", истакла је Јованић.

Подсетивши да у монодрами "Ненаписана писма" Милице Милетић, коју је у оквиру прославе недавно извела глумица Вања Милачић, Петровић каже да "не жели да буде жена, жели да буде сликар", Јованич је додала да је "била хероина уметности", и за почетак 20. века необична појава.

На изложби "Надежда Петровић - једна сликарка, 15 фотографа, 30 уметничких дела" Јованић је радила са уметничким и модни фотографима са којима иначе сарађује, као што су Миша Обрадовић, Марко Крунић и Вукица Микача.

"Одлучила сам да изазов појачам и позвала Брајана Рашића, који је 'Старицу' Петровић видео као Кита Ричардса, Вука Видора који се бави сликарством, Вука Дапчевича и Јакова Симовића, који не траде класичну фотографију", навела је Јованић.

Изложба у сарадњи Уметничке галерије "Надежда Петровић", Колор медија групе и Министарства културе Србије траје у Чачку до 15. јула, а Јованић каже да већ имају позив многих градова и да би волела да буде виђена и у Београду.

Јованић је открила да постоји идеја да слично ураде поводом 100 година рођења Миће Поповича у Лозници, а лична је жеља да направи омаж Ољи Ивањицки.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести