Јубиларне Сомборске музичке свечаности од четвртка до 2. октобра

Јубиларно, десето издање Сомборских музичких свечаности, почеће сутра и трајаће до 2. октобра, а у та четири дана публици ће даровати солистичке реситале и концерте камерних ансамбала великих уметника, као и концерт оркестра младих суграђана, ученика музичке школе „Петар Коњовић”.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Како јуче на најавној конференцији за новинаре потврђено, фестивал чији је овогодишњи слоган „Ка новим хоризонтима”, у свечаној сали сомборске Градске куће отвориће наш чувени пијаниста Александар Маџар и виолончелиста Адријан Брендел концертом под називом „Сусретања“, а на програму ће бити дела Дебисија, Шумана, Бетовена, Шопена и Виљама Берда. Исте вечери, у оквиру програма Џез на Сомусу, наступиће још један познати пијаниста – Бојан Зулфикарпашић.

Након два незаборавна концерта на Сомусу, са француским џез саксофонистом Жилијеном Луроом, као и са колегом пијанистом Василом Хаџимановим, Бојан Зулфикарпашић долази у Сомбор трећи пут у комбинацији акустике и електронике. „Тако ће верујем и једна мања средина какав је Сомбор изнедрити неке вабсеријске таленте и може да се деси неки геније. Културни живот у једном граду је веома важан током целе године, потребно је анимирати публику свих 365 дана. СОМУС се свакако развија и расте, што се увелико показало током ових година”, навео је познати џез пијаниста.

Друге вечери фестивала, поред већ добро знаних гостију Сомуса, кларинетисте Мате Бекавца, виолинисткиње Маиред Хики и пијанисте Пера Рундберга, наступиће камерни оркестар провокативног назива „ФБ банда” састављен од најеминентнијих музичара великих словеначких формација - Љубљанске филхармоније, Симфонијског оркестра РТВ Словеније и Мариборске опере. Први концерт „ФБ банде” на овогодишњем фестивалу програмски је оријентисан ка Моцарту, његовим савременицима, али и модерним композиторима која су своја дела компоновали инспирисани стваралаштвом великог композитора. Већ сутрадан овај необични камерни ансамбл представиће се потпуно другачијим програмом - у фокусу ће бити савремено стваралаштво, а концерт је назван „Агонија данашњице“ .

Истог дана, 1. септембра, концерт ће приредити редовни професори Академије уметности у Новом Саду, Лаура Леваи Аксин и Зоран Крајишник, а на репертоату су им дела великих имена класичне музике у обрадама за флауту и гитару. Последњег дана фестивала, као наставак вишегодишње интензивне сарадње са професорима и ученицима музичке школе „Петар Коњовић” у Сомбору, а са жељом да се пружи шанса младима, оркестар музичке школе ће добити прилику да наступи на фестивалу, подели сцену са врхунским професионалним музичарима и буде део Сомусовог јубилеја. Оркестром диригује Мина Бошњак, за клавиром је Михајло Зурковић, а као гост наступа сопран Соња Шарић. Програм „Степеницама ка звездама“ твориће музика Бетовена, Брамса, Маснеа, Касада, Белинија, Шопена и Астора Пјацоле. Касније истог дана фестивал ће затворити Соња Шарић уз клавирску пратњу Страхиње Ђокића концертом соло песама Франца Листа, Рихарда Штрауса и Густава Малера 

Студиозно припреман фестивал

„Овим фестивалом негујемо традицију и дух старог Сомбора и подсећамо на 1961. годину када су покренуте Сомборске музичке вечери, манифестација коју су иницирали пијаниста и педагог Душан Трбојевић и директор Музичке школе ’Петар Коњовић” Драгослав Митровић, и из које је деценијама касније настао Сомус. Сваке године Сомборске музичке свечаности окупљају музичаре завидне иностране каријере, а многи од њих су наши Сомборци. Ово десето издање је припремано студиозно, а угостићемо уметнике који су у свом густом професионалном распореду нашли простора за Сомус. Наравно, задовољство је веће кад знамо да свирају програм који не изводе на својим концертима”, изјавила је је Весна Шашић, директорка КЦ „Лаза Костић“, под чијим окриљем се и организује фестивал..

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести